Mielenosoittajat vaativat YK:n huomiota Kirgisian ihmisoikeustilanteelle

Keskiaasialaisessa Kirgisiassa kymmenet mielenosoittajat ovat vedonneet YK:n pääsihteerin Ban Ki-mooniin, jotta tämä kiinnittäisi huomiota maan ihmisoikeustilanteeseen. Kirgisian hallitus on viime aikoina muun muassa suitsinut riippumattomia tiedotusvälineitä. Ban sanoo pitävänsä tapahtumia huolestuttavina ja korostaa, että ihmisoikeuksien suojelu on YK:n perusperiaatteita.

Ulkomaat

Mielenosoittajat olivat Bania vastassa, kun hän matkusti Kirgisian parlamenttitalolle pääkaupungissa Bishekissä. Mielenosoittajat huusivat "Auta meitä!" ja kantoivat kylttejä, joissa arvosteltiin ihmisoikeuksien puuttumista entisessä neuvostotasavallassa.

Poliisi työnsi mielenosoittajat pois ja eristi alueen parlamentin sekä YK:n Bishekin-toimiston.

Yksi mielenosoittajista kertoi uutistoimisto Reutersille, että he haluavat kiinnittää Banin huomion Kirgisian ihmisoikeusloukkauksiin. Hän huomautti, ettei Kirgisiassa ole lehdistönvapautta eikä vaihtoehtoista informaatiota ja toisinajattelu tukahdutetaan.

Toinen uutistoimisto AFP:n haastattelema mielenosoittaja puolestaan sanoo, että ihmisoikeusaktivistit vaativat tapaamista Banin kanssa.

Kirgisian viranomaiset ovat viime aikoina tukahduttaneet riippumattomien tiedotusvälineiden toimintaa. Useille verkkosivuille ei ole ollut pääsyä maaliskuun alusta lähtien ja tällä viikolla tuomioistuin määräsi sulkemaan opposition sanomalehden. Poliisi puolestaan takavarikoi paikallisen tv- ja radiokanavan kalustoa.

Puhuessaan toimittajille ja myöhemmin parlamentille Ban sanoi, että viime aikaiset tapahtumat ovat huolestuttavia. Ban korosti, että ihmisoikeuksien suojelu on YK:n perusperiaatteita. ja huomautti, että kaikkia ihmisoikeuksia on suojeltava, mukaan lukien sananvapaus ja lehdistönvapaus.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat painostaneet Bania kiinnittämään huomiota ihmisoikeustilanteeseen Keski-Aasiassa. Länttä ne ovat arvostelleet öljyn ja turvallisuuden asettamisesta demokratian edelle suhteissaan alueen maiden kanssa. Alueella on laajat energiavarat ja se on myös tärkeä läpikulkualue vietäessä tarvikkeita Naton johtamille joukoille Afganistanissa.

Perjantaina Turkmenistanin-vierailullaan Ban sanoi saaneensa maan jodolta myönnytyksiä ihmisoikeuksien suhteen.

Lähteet: Reuters, AFP