1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Mustat laatikot tulevat myös autoihin

Älyliikenteen sovellukset mullistavat lähiaikoina kommunikaation auton ja ympäröivän maailman välillä. Telemetriset järjestelmät, eräänlaiset autojen mustat laatikot, tallentavat kaikki auton toiminnat, kuljettajan ratkaisut ja ajoneuvon sijainnin metrin tarkkuudella. Tietoja voidaan hyödyntää tilastoinnissa, erilaisten maksujen kohdistamisessa ja turvallisuuden parantamisessa.

Kuva: YLE

EU:n vuosia kaavailtu eCall-palvelu on tulossa autoihin lähivuosina. Järjestelmä sitoo autot ja hätäkeskukset toisiinsa niin, että autosta lähtee automaattinen hätäpuhelu, jos se joutuu kolariin tai suistuu tieltä. Palvelu perustuu autoihin asennettaviin paikannuslaitteisiin ja sensoreihin, jotka tallentavat autoon kohdistuvat iskut ja heilahtelut.

- Autoteollisuus on itse sitoutunut, että vuonna 2014 eCall on uusissa autoissa. Jos se toimii, niin hyvä, Jos ei, niin EU-komissio on väläytellyt, että se laite pakollistetaan, sanoo kansliapäällikkö Harri Pursiainen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Kansallisen älyliikenteen neuvottelukunnan puheenjohtajana toimiva Pursiainen kertoo, että Suomessakin on käynnissä lukuisia älyliikenteen hyödyntämistä pohtivia hankkeita. Päätöksiä esimerkiksi kilometripohjaisten verojen tai tiemaksujen käyttöönotosta ei kuitenkaan ole tehty. Esimerkiksi Italiassa saa postissa kotiin sakkolapun, jos moottoritiellä ajaa kahden tarkastuspisteen välin liian nopeasti.

Kauko-ohjattava auto

Esimerkiksi USA:ssa ja Japanissa jo miljoonissa autoissa on telemetrisiä järjestelmiä, jotka mahdollistavat auton ovien, ikkunoiden ja jopa moottorin etäkäytön esimerkiksi kännykän avulla.

General Motorsin OnStar-järjestelmällä on jo kuusi miljoonaa käyttäjää. Näistä noin 60 000 pyytää joka kuukausi autonvalmistajan keskusvalvomoa avaamaan autonsa ovet kauko-ohjauksella kun omat avaimet on kotona tai kateissa.

Muutamissa Euroopan maissa autojen mustan laatikon käyttäjille annetaan tuntuvia alennuksia vakuutusmaksuista. Riskikäyttäytyminen liikenteessä vähenee, kun jokainen kaahailu ja hölmöily tallentuu automaattisesti viranomaisten tietokoneelle, eikä järjestelmää voi edes sulkea pois päältä.

Ylinopeudesta jää aina kiinni

Vastaavaa laitetta Suomeen maahantuovan One-Pron toimitusjohtaja Markku Koskinen uskoo, että mustasta laatikosta voi olla iso apu etenkin nuorten kuljettajien ajokäyttäytymisen hillitsemisessä. Se kun pystyy karttapalvelua ja paikannustietoja yhdistelemällä aukottomasti selvittämään onko autolla ajettu ylinopeutta.

Ääriesimerkkinä telemetrisen laitteen ominaisuuksista on se, että tarvittaessa sillä voi etälamaannuttaa auton moottorin. Kaliforniassa poliisi on jo hyödyntänyt GM:n järjestelmää ja pysäyttänyt autovarkaita sammuttamalla näiden moottorit - kauko-ohjaamalla, nappia painamalla.