Kiinalaisaluksesta vuotava öljy uhkaa kuuluisaa koralliriuttaa

Kiinaan rekisteröity suuri hiilialus on ajanut matalikolle Australian koillisosassa. Aluksesta vuotaa mereen öljyä. Haveri sattui lähellä turistienkin suosimaa Isoa valliriuttaa.

Ulkomaat
Kiinalainen Shen Ning 1 -alus kuvattuna ilmasta Australiassa.
Australian merivoimat

230-metrinen Shen Ning 1 -alus oli kuljettamassa hiiltä Kiinaan Australian Queenslandista, kun se ajoi matalikolle myöhään lauantai-iltana.

Haveripaikka on lähellä Australian kuuluisaa Great Barrier Reefia - Isoa valliriuttaa - joka on turistien suosima lomakohde ja yksi maailman suurimmista koralliriutoista. Australian viranomaisten mukaan hiilialuksesta vuotava öljy uhkaa aluetta.

Australia kartoitti haverialueen sunnuntaina ilmasta käsin. Maan viranomaiset valmistautuvat suureen öljynpuhdistusoperaation, vaikka öljyä ei olekaan vuotanut mereen kovin paljon.

Aluksessa on öljyä noin 950 tonnia. Se kuljetti 65 000 tonnin hiililastia. Aluksen ei uskota pääsevän irti matalikolta ilman pelastusapua. Viranomaiset myös pelkäävät, että alus alkaa hajota ja öljyä pääsee mereen tämänhetkistä enemmän.

Iso valliriutta on 2 000 kilometrin mittainen koralliriutta-alue Australian koillisrannikolla. Se kuuluu Unescon maailmanperintölistalle.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset