Eteläafrikkalainen äärioikeistojohtaja surmattu

Eteläafrikkalainen äärioikeistojohtaja Eugene Terreblanche on surmattu. 69-vuotias Terreblanche hakattiin kuoliaaksi omalla maatilallaan lauantaina. Presidentti Jacob Zuma kehottaa ihmisiä pysymään rauhallisina. Terreblanchen ryhmittymä uhkaa kostaa iskun, mutta kehottaa jäseniään malttiin.

Eugene Terreblance
Apartheidin kannattaja ja rotujärjestön perustaja Eugene Terreblanche tapettiin maatilallaan. Surman motiivi on yhä epäselvä.

Poliisi tutkii tietoja, joiden mukaan surmatyötä edelsi kahden maatilan työntekijän kanssa käyty riita, joka koski maksamattomia palkkoja. Poliisi on ottanut työntekijät kiinni surmasta epäiltynä.

Terreblanche oli vankkumaton apartheidin tukija. Vuonna 1973 hän oli mukana perustamassa valkoiseen ylivaltaan tähtäävää AWB-järjestöä, joka johdossa hän myös toimi. Järjestö taisteli buurien oman valtion perustamiseksi.

Viime vuosinaan Terreblanche ei toiminut politiikassa enää kovinkaan aktiivisesti. Hän myös lievensi aiempia rasistisia mielipiteitään.

Äärioikeisto epäilee poliittisia motiiveja

Terreblanchen AWB-järjestö uhkaa kostaa surman, mutta kehottaa jäseniään malttiin ja pidättymään välittömistä toimista. AWB:n pääsihteeri Andre Visagie sanoo AFP:lle, että toimista päätetään vapunpäivänä järjestettävässä kokouksessa.

AWB uskoo, että Terreblanchen surman tausta on poliittinen. Järjestö epäilee surman liittyvän kiisteltyyn lauluun, jota hallitsevan ANC-puolueen nuorisojohtaja Julius Malema on laulanut.

Oikeus on kieltänyt vihaa lietsovana laulun, jossa neuvotaan "tappamaan buuri". ANC puolestaan sanoo, että laulu on osa Etelä-Afrikan vapaustaisteluja ja aikoo kamppailla sen puolesta.

Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma vetosi sunnuntaina ihmisiin, jotteivät he antaisi provokaattorien hyödyntää tilannetta rotuvihan lietsomiseksi. Presidentinkanslian tiedotteessa korostetaan, että kukaan ei saa ottaa oikeutta omiin käsiinsä ja surma on tuomittava huolimatta siitä, millä surmaajat sitä puolustelevat.

Oppositioryhmät varoittavat, että surma on luonut mahdollisesti räjähdysalttiin tilanteen. Demokraattinen liitto toteaa, että surma sattui alueella, jossa vastuuttomat rasistiset kommentit ovat enenevässä määrin lietsoneet rotujen välistä jännitystä.