1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Väyrynen hämmästelee Viinasen muistelmia

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.) hämmästelee entisen valtiovarainministeri Iiro Viinasen (kok.) talouspoliittisia lausuntoja Viinasen hiljattain ilmestyneen muistelmateoksen yhteydessä. Keskustan puheenjohtajakilpailuun osallistuva Väyrynen varoittelee samalla uuden sinipunahallituksen tulosta.

Paavo Väyrynen Kuva: YLE

Väyrynen arvioi keskustalaiselle Verkkoapilalle kirjoittamassaan kolumnissa, että Viinanen petti toimillaan paitsi pääministeri Esko Ahon (kesk.) ilmeisesti myös kokoomusjohtaja Pertti Salolaisen.

Väyrynen paheksuu Viinasta siitä, että tämä pyrki valtiovarainministerinä aloittaessaan vuonna 1991 jatkamaan "kaikin voimin" niin sanottua vahvan markan politiikkaa, joka tuli tunnetuksi pääministeri Harri Holkerin (kok.) hallituksen aikana edeltävinä vuosina.

Väyrynen moittii Viinasen ja Paavo Lipposen (sd.) yhdessä hahmottelemaa talousohjelmaa, joka pidettiin Aholta salassa. Tieto Viinasen ja Lipposen yhteistyöstä käy ilmi Viinasen muistelmateoksesta, jonka on toimittanut Risto Uimonen.

Väyrynen pitää Viinasen ja Lipposen toimintaa rinnastettavana kokoomuksen niin kutsuttuun Arkadia-klubiin, joka rakenteli vuoden 1987 vaalien alla puoluejohtaja Ilkka Suomisen (kok.) selän takana sinipunahallitusta.

- Viinanen neuvotteli pääministeri Ahon selän takana, mutta ilmeisesti hän petti myös puolueen silloisen puheenjohtajan Pertti Salolaisen luottamuksen. Tunnen Pertin rehtinä miehenä. En voi uskoa, että hän olisi ollut edes tietoinen Viinasen juonittelusta, Väyrynen kirjoittaa.

Väyrynen toteaa, että nyt Viinanen ja eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) vaativat jälleen kokoomuksen linjasta poiketen menojen voimakasta leikkaamista.

- Kielivätköhän nämä lausunnot siitä, että joissakin kabineteissa puuhataan kokoomusjohdon selän takana taas sinipunan uudelleen rakentamista? Väyrynen kysyy.

Väyrynen toimi ulkoministerinä vuosina 1991 - 1993 ja Viinanen valtiovarainministerinä vuosina 1991 - 1996.