Mekongjoen ekokatastrofi yritetään estää

Kaakkois-Aasian maat ovat sopineet yhteistyöstä Mekongjoen kuivumisen estämiseksi. Joki on kahden vuoden aikana kuivunut nopeasti, mikä aiheuttaa alueelle ruokapulaa ja vaikeuksia joen luonnolle.

luonto
Korkea silta ylittää kuivahkon joen.
Ystävyyden silta Thaimaan ja Laosin rajalla ylittää Mekong-joen.BARBARA WALTON /EPA

Jokivarren maat Thaimaa, Laos, Vietnam ja Kambodzha sopivat Thaimaan Hua Hinissä toimista, joiden avulla Mekongjoen tila yritetään palauttaa kestävälle tasolle. Mukana kokouksessa olivat myös Kiinan edustajat.

Mekongjoki on kärsinyt rajuista virtaaman heilahteluista. Vuonna 2008 mitattiin kaikkien aikojen suurin virtaama, mikä aiheutti suuria tulvia Laosissa ja Pohjois-Vietnamissa.

Tämän jälkeen virtaama on nopeasti vähentynyt. Tämä on johtunut suurelta osin Kiinan eteläosissa vallitsevasta ennätyksellisestä kuivuudesta, jonka seurauksena yli 20 miljoonaa ihmistä kärsi juomavesipulasta. Jokivarren maat syyttävät veden vähyydestä myös Kiinaa, joka on rakentanut joelle patoja sähköntuotantoa ja peltojen kasteluun.

Mekongin varrella on maailman suurimmat mannermaan kalankasvattamot. Jokivarren maat tuottavat myös kasteluveden avulla suuret määrät riisiä, joka on nyt vaarassa. Riisin hinta saattaa Mekongin kuivumisen takia nousta maailmanlaajuisesti, koska Thaimaa on maailan suurin riisin viejä.

Ympäristönsuojelijat ovat huolissaan Mekongin luonnosta. Kuivuus haittaa monien lajien lisääntymistä ja muuttoa. Suurimmassa vaarassa on äärimmäisen uhanalainen jättihaimonni (Pangasianodon gigas). Kala elää vain Mekonjoessa ja on ylikalastuksen takia sukupuuton partaalla.

Lähteet: AFP, Reuters