1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaarina

Lääkäripula vaivaa Kaarinassa

Lääkäripula on kasvattanut terveyskeskusjonot yli kuukauden mittaiseksi Kaarinassa. Kaupungissa on tällä hetkellä kahden lääkärin vajaus, eikä sijaisia ole saatavilla.

Kuva: Yle

Ylilääkäri Erkki Tuomaalan mukaan näin vaikeaa tilannetta Kaarinassa ei aikaisemmin ole ollut. Apua on tuloksetta haettu yksityiseltä puolelta ja eläkkeelle jääneistä lääkäreistä.

- Ymmärrän hyvin, että kaarinalaisia ärsyttää ja kiukuttaa tilanne, kun vastaanottoaikoja ei kerta kaikkiaan ole ja joutuu soittamaan useamman kerran, ylilääkäri Tuomaala toteaa.

Tuomaalan mukaan sijaisia on tällä hetkellä yleisesti vaikea saada.

- Lähes kaikissa ympäristökunnissa on sama tilanne. Tässä nyt odotellaan yliopistosta valmistuvaa ikäluokkaa.

Töitä rästissä

Lääkäripulan lisäksi tilannetta hankaloittaa viimesyksyinen pandemia. Tuomaalan mukaan esimerkiksi kouluterveydenhuollosta tuolloin rästiin jääneet tarkastukset pitää hoitaa nyt.

- Näiden runsaiden rästiin jääneiden purkamiseen se kahden lääkärin työ olisi iso apu, Tuomaala pohtii.

Apua tilanteeseen on haettu muun muassa eläkkeellä olevista lääkäreistä, mutta tuloksetta. Kaarina on lisäksi kysellyt yksityisten lääkärien kiinnostusta tehdä vastaanottotyötä terveyskeskuksen tiloissa, mutta mielenkiintoa ei ole ollut.

Yksi mahdollisuus on lähettää potilaita yksityisille lääkäriasemille, ja käynnin maksaisi Kaarinan kaupunki. Käytännössä tähän liittyy Tuomaalan mukaan kuitenkin ongelmia.

- Ei se tietenkään poissuljettua ole. Kerralla kuntoon tulevissa asioissa siihen ei liity mitään ongelmia, mutta niitä syntyy, jos hoitoja pitää vaikkapa jatkaa. Hoidon jatkuvuuden, tutkimustulosten tulkinnan ja tietojärjestelmien kannalta tämä on hankalaa.

Ratkaisuksi työparimalli

Nyt työsumaa ollaan purkamassa tarjoamalla lääkäreille korotettua lisätyökorvausta. Kaarinan perusturvalautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan tänään tiistaina. Lisäkorvauksien maksamisen arvioidaan tuovan nopeasti vapaita vastaanottoaikoja.

- Koska nyt toivomme, että tämä on tilapäinen ilmiö, niin laajoihin järjestelyihin ei ole järkevää ryhtyä, ylilääkäri Erkki Tuomaala toteaa.

Kaarinassa on suunnitteilla merkittävä vastaanottotoiminnan uudelleenjärjestäminen. Tähän suunnitelmaan kuuluu lääkäri-hoitajatyöparimallin käyttöönotto.

- Toivomme, että pitkällä tähtäimellä tästä saadaan apua. Lisätyöpalkkiot ja tämän tyyppiset ratkaisut ovat vain tulipalojen sammuttamista, Tuomaala toteaa.