Tietokonepelillä työelämän taitoihin

Jyväskyläläis-oululaisena yhteistyönä kehitetty tietokonepeli opettaa ottamaan haltuun työelämän edellyttämiä taitoja. Taidot pelaaja omaksuu kuvitteellisen festivaalin työntekijänä.

Videopelaaminen
Ennakkokuvaa Game Bridge -pelistä.
Ennakkokuvaa Game Bridge -pelistä.YLE Keski-Suomi

Jyväskylän ammattiopiston, koulutuksen tutkimuslaitoksen ja oululaisen LudoCraft Oy:n peli kesittyy erityisesti yhteistyöhön, työyhteisöön, työssä jaksamiseen ja kestävään kehitykseen.

- Toive ja tavoite on, että voisimme yhdistää pelit ja oppimisen. Uskon, että peleillä voidaan saavuttaa hyvin paljon lisäarvoa oppimisessa ja opetuksessa, sanoo tutkija Kimmo Oksanen Koulutuksen tutkimuksen laitokselta.

Töihin festivaaleille

Pelin tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliselle festivaalialueelle, ja osallistujat ovat festivaaleilla talkootöissä. Tehtävät on laadittu niin, että niissä korostuu inhimillinen kestävyys, ammatillinen osaaminen ja yhteistyö. Pelistä ei voikaan selvitä ilman toisten pelaajien apua.

JAO:n koordinoimana syntynyt Game Bridge on verkossa pelattava moninpeli, joka on tarkoitettu ammattiopistojen opiskelijoille, opettajille ja työpaikoilla toimiville työpaikkaohjaajille.

- Olennaista on, että pelaajat ovat koko ajan luonnollisesti yhteydessä toisiinsa. Kuulokemikrofoneilla he voivat puhua toistensa kanssa, ja se on edellytyskin toiminnalle. Tarkoitus onkin, että tämä on yhteisen toiminnan luonnollinen ympäristö, sanoo JAO:n projektipäällikkö Birgitta Mannila.

Noin tunnin mittainen peli pelataan 4-5 hengen ryhmissä.

- Peli on toimintaympäristö, jossa yhdistetään työelämän kannalta keskeisiä asioita. Yhteistyötaidot, ongelmanratkaisutaidot ja vuorovaikutus ovat keskeisiä asioita, Mannila kertoo.

Yritykset mukana kehitystyössä

Myös yritykset ovat mukana pelin kehittämisessä. Yhteistyöyrityksistä Keski-Suomen Osuuspankki, Scandic, Viherlandia ja Metso ovat olleet mukana jo pelin suunnittelussa, ja sisällöt pohjautuvat yritysten edustajien esiin nostamiin asioihin.

Game Bridge on Euroopan sosiaalirahaston ja Keski-Suomen Ely-keskuksen osarahoittama hanke.

Pelin ensimmäinen versio julkistettiin tänään, ja samalla alkoi pelin syksyyn 2010 asti kestävä testausvaihe. Testauksen jälkeen peli tulee verkkosivuille avoimeen käyttöön.

Lähteet: YLE Keski-Suomi