Viisikymppinen Hirvi nauttii valmentamisesta

Maaliskuun lopulla 50-vuotta täyttänyt Juha Hirvi juhli synttäreitään viime lauantaina. Kilpailijasta valmentajaksi siirtynyt ampuja oli kutsunut juhliin kaikki halukkaat.

Juha Hirvi
Juha Hirvi täytti 50 vuotta maaliskuun 25. päivä. Synttäreitä juhlittiin huhtikuun alussa.YLE Kymenlaakso / Maija Tuunila

KotkaLauantaina, 4. huhtikuuta, Kotkan Hurukselan seuratalo Soihtulassa oli juhlatunnelmaa. Hurukselan oma poika Juha Hirvi vietti siellä 50-vuotissyntymäpäiviään. Juha oli kutsunut lehti-ilmoituksella kaikki halukkaat mukaan ja väkeä riitti koko päiväksi!

Soihtula oli aikoinaan Suojeluskunta- ja Lottajärjestön talo. Juha Hirvi kertoo, että jo talon rakennusvaiheessa tehtiin sopimus, että jos järjestöt joskus lakkautetaan, rakennus palautetaan kyläläisten käyttöön. Nykyään Soihtulasta huolehtii kannatusyhdistys Soihtu.

Soihtula, kuten koko Huruksela, on Juha Hirvelle tärkeä paikka. Hän asuu nykyään kylän vanhassa koulussa.

- Vaikka olen välillä asunut muuallakin, niin tänne on aina ollut tiukat siteet. Minun juureni ovat täällä ja täällä minä viihdyn.

”Nykyään mietin parinkymmenen ampujan asioita”

Maajoukkuevalmentaja Juha Hirven elämä on nykyään ihan yhtä kiireistä kuin mitä se oli ampuja Juha Hirvelläkin. Leirejä riittää ja kisoissa kuljetaan.

- Leiripäivien ohjelma kestää aamuseitsemästä iltayhdeksään ja kieltämättä sitä on aika väsynyt leirien jälkeen, kertoo Juha.

- Erona entiseen on se, että aiemmin keskityin vain omaan tekemiseen, mutta nyt pitää pohtia 15-20 henkilön asioita.

Täysin yhteisiä harjoitusohjelmia ei voi tehdä, koska jokaisella ampujalla on tietyt alueet, joita on kehitettävä. Niinpä Juha pohtii harjoitusohjelmat erikseen jokaisen urheilijan kanssa.

Huolimatta rankasta työstä, Juha vakuuttaa viihtyvänsä valmentajana. Hänen pitkä uransa ja saavutuksensa ovat auttaneet myös luottamuksen luomisessa valmennettaviin.

- Ampujat ovat ottaneet minut hyvin vastaan ja tulemme loistavasti toimeen keskenämme.

Kesä ei vähennä kiireitä

Lähestyvä kesä ei valmentajan elämää paljoa muuta, ainakaan kiireiden puolesta.

- Kesällä keskitytään tietysti enemmän kilpailuihin, mutta sama reissaaminen jatkuu. Joskus ennätän olla kotona Hurukselassa pari päivää kuukaudessa, joskus jopa pari viikkoa.

-Toisaalta sitä on niin tottunut matkusteluun, että esimerkiksi syksyllä muutaman viikon kotona oleilun jälkeen alkaa miettiä, että eiköhän taas lähettäisi johonkin suuntaan, naureskelee Juha Hirvi.

Viidenkympin villitys?

Mutta miltä tuntuu olla viisikymppinen?

- Ei tämä viisikymppisenä tunnu sen kummemmalta kuin neljäysinäkään, tuumailee Juha Hirvi.

Eikä viidenkympin villitystä ole kuulemma tullut.

- Tai se on varmaan ehtinyt olla jo pidemmän aikaa, nauraa Juha.

Haastattelun jälkeen Juha siirtyy taas Soihtulan salin puolelle, jossa puolentoista sataa ystävää ja sukulaista jatkaa juhlia hirvikeittoa nautiskellen.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Maija Tuunila