Tasaista, mutta kovin hidasta kasvua

Ylen aikaisen herneenversot selvisivät pääsiäisestä Radio Suomen kanavatoimituksen avustuksella. Kasvu on tyrehtynyt hitaanlaiseksi.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Ei mene pitkääkään kun näitä kaunottaria voi leikellä voileivän päälle!

Herneenversot eivät ole sitten viime kuvan saaneet kuin noin 1-1,5 senttiä lisää pituuteensa. Tuottaja Marja Mäki-Kuhna ihmettelee asiaa, sillä hänen kotonaan herneenversot ovat huimasti pidempiä, vaikka ne on myöhemmin istutettu.

Mäki-Kuhna epäilee, että studion ilmastointi on liian arktinen. Entä voiko olla mahdollista, että versot kärsivät äkillisestä paikanvaihdoksesta pääsiäisenä? Nehän siirrettiin kuitenkin täysin vieraaseen ympäristöön Radio Suomen kanavatoimitukseen.

– En usko. Tuollaisia paksuja ja lyhyitä ne ovat olleet jo monta päivää, sanoo toimittaja Mika Saarelainen.

Mäki-Kuhna vakuuttaa, että loppuviikosta versoja aiotaan kuitenkin popsia toimituksessa lounaaksi.

Vinkkejä kuulijoilta

Kuulijat voivat vaihtaa vinkkejä kevään aikana siitä, kuinka versot saa parhaiten kukoistamaan.

Nimimerkki "lahjis" kertoo, että hän idättää auringonkukan siemeniä ja vihanneskrassia. Parhaita ne ovat salaatissa ja leivän päällä sellaisenaan.

Lea-mummo kertoo laittaneensa sunnuntai-iltana likoon herneitä.

– Kasvatan yleensä keväisin muutaman satsin versoiksi ikkunalaudalla. Lajike on siemenkaupasta hankittu 'Sugar Snap' taittoherne, loput kylvän kesäkuussa kasvimaahan. Kaupan hernekeittoherneet eivät aina lähde kasvuun ollenkaan.

Lealla versoo ikkunalaudalla nyt myös kaksi lisämultiin istutettua kaupan rucolasalaatin juurakkoa, jotka työntävät uutta lehteä siihen tahtiin, että niistä riittää mainiosti aamiaisleiville.

– Muistan miten jo 1940-luvulla olen laittanut porkkanan- ja lantunkantoja veteen teevadeille. Kasvattavat nekin sillä lailla aikamoisia naatteja, muistelee Lea.

"Mummu" muistuttaa lähestyvästä pääsiäisestä. Hänen mukaansa rairuohoa kauniimman ja kestävämmän pääsiäisruohon saa kaurasta tai vehnästä. Itäminen kestää vähän kauemmin mutta lopputulos on kauniimpi ja tasaisempi. Mummun mielestä kauran- ja vehnänversot ovat myös hyviä kissojen mahanpuhdistajia.

Lähteet: YLE Helsinki