Tulva saa joen peruuttamaan Orimattilassa

Tulvakevään merkkeihin kuuluu se, että Mallusjärvestä Porvoonjokeen virtaava Vähäjoki on alkanut peruuttaa. Normaalisti järvi purkaa jokensa veteen, mutta nyt joen pinta on noussut niin nopeasti, että Vähäjoki purkaa lastiaan järveen päin. Joki alkoi siis yhtäkkiä virrata päinvastaiseen suuntaan kuin yleensä.

tulvat
Porvoonjoki jäälauttoineen Orimattilan Ruhantien vierellä. Tuorerehupaalit on paikoin jouduttu siirtämään turvaan tulvavaaravyöhykkeeltä ja painanteissa sorateitä on jäänyt veden alle.
.Kirsi Liukkonen-Hämäläinen

Maanviljelijän ykköstoive sään puolesta on näin keväällä sopivasti tihkusadetta ja lämpöasteita. Kosteus sulattaa routaa pelloilta ja jos lämpötila on kunnolla plussan puolella, saa kasvukausi hyvän startin. Maanviljelijän näkökulmasta katsottuna kevät on suhteellisen hyvin aikataulussa, vaikka aikaisen kevään toiveet voidaan haudata.

- Mahdollisuudet suhteellisen normaaliin kevääseen ovat vielä olemassa, kertoo Orimattilan maataloustuottajien puheenjohtaja Markku Koivisto.

Routakerros maaperässä on ollut ohuempi kuin aluksi ounasteltiin. Paksu lumikerros ilmeisesti eristi kuitenkin sen verran hyvin, ettei poikkeuksellisen syvää routaa ole yleisesti maaperässä tänä talvena esiintynyt. Pakkastalvi teki hyvää pelloille, koska routiminen muokkaa ja parantaa pintamaan rakennetta viljelylle. Paksun lumikerroksen alla heinäkasvit puolestaan ovat pääsääntöisesti talvehtineet hyvin, koska lumi eristää kovalta pakkaselta ja tasoittaa olosuhteita nurmen pinnalla.

Tulvahuippu kolkuttelee ovella

Päijät-Hämeessä seurataan Porvoonjoen nousua - tulvahuippu on lähellä. Etelä-Orimattilassa vettä on monin paikoin noussut pelloille isoiksi lammiksi. Veden nousu pelloille saattaa paikoin hidastaa toukotöiden alkua, vaikka tulvaherkillä alueilla maaperä on hyvin vettä läpäisevää ja lammikot poistuvat pellolta nopeasti.

Mallusjärvestä Porvoonjokeen purkavan Vähäjoen virtaaman kääntyminen ei ole jokavuotinen juttu, mutta sitä tapahtuu tulvahuippujen aikana.

- On aika hauska luonnonilmiö, kun joki yhtäkkiä virtaa väärinpäin, kertoo maanviljelijä Markku Koivisto.

Kevättöiden viivästyttämisen lisäksi pelloille tulviva vesi edistää viljelijöiden riesan, hukkakauran, esiintymistä. Tämän inhottavan rikkakasvin siemenet leviävät veden mukana paikasta toiseen. Tulvavedet voivat tuoda lisäaskareita myös toukotöihin, koska syksyiset oljen jäänteen ovat paikoin ajautuneet kasoiksi tai valleiksi, joita täytyy levitellä taseisemmin pelloille.

Koiviston tilalla viljellään kevätvehnää, mallasohraa, rapsia, kauraa, kuminaa ja nurmia.

- Veikkaukseni on, että toukotyöt aloitetaan vapun jälkeisellä viikolla. Veikkaus voi kyllä mennä paljonkin pieleen, naurahtaa Markku Koivisto.

Lähteet: YLE Lahti / Johanna Talasterä