Vastaanottokeskusten supistukset vaikuttanevat Kemissäkin

Vastaanottokeskusten paikkojen väheneminen vaikuttanee myös Kemin keskuksen toimintaan. Vastaanottokeskuksista aiotaan ajaa alas tuhansia paikkoja, sillä turvapaikanhakijoiden määrän arvioidaan vähenevän.

Kuva: YLE / Antti Heikinmatti

SPR:n Kemin ja Rovaniemen vastaanottokeskusten johtaja Ari Haaranen kertoo, että vielä ei kuitenkaan ole saatu tietoja siitä, minkä keskusten toimintaa supistetaan ja kuinka paljon. Ministeriö ilmoittaa aikuisten turvapaikanhakijoiden paikkaluvut huhtikuun aikana.

Haarasen mukaan Kemin vastaanottokeskuksen 300:sta paikasta 50 on nyt vapaana. Keskuksen paikkoja jouduttiin aikanaan lisäämään nopealla aikataululla, mutta nyt tilanne on päinvastainen.

- Se kuuluu vastaanottokeskusten toimintaan, että paikkalukuja vaihdellaan. Kemissä tämä on toiminut hyvin, sillä paikkoja on joustavasti pystytty lisäämään. Onhan se Kemin etu, että niitä voidaan myös supistaa tarvittaessa, Haaranen toteaa.

Myös työpaikkoja saattaa lähteä

Haarasen mukaan on epätodennäköistä, että Kemin vastaanottokeskus joutuisi kokonaan lakkautuslistalle. Toiminnan supistuminen sen sijaan on hyvin mahdollista.

- Onhan se myönnettävä, että 300-paikkainen vastaanottokeskus Kemin kokoiselle paikkakunnalle on aika iso. Sehän on suurimpia yksiköitä, mitä meillä on koko maassa, Haaranen muistuttaa.

Jos Kemin keskuksen paikkoja leikataan, keskuksesta vähennee myös pari työpaikkaa. Tarvittaessa asuntojen vuokrasopimukset voidaan irtisanoa heti, kun tieto supistuksista saadaan, mutta työpaikat pysynevät Haarasen mukaan ainakin yli kesän.