Turvapaikan saaneetkin tilapäismajoitukseen

Turvapaikan saanut joutuu odottamaan oleskeluluvan saamisen jälkeen tilapäisiksi tarkoitetuissa vastaanottokeskuksissa myös Lapissa jopa puoli vuotta. Syynä on viime vuoden ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Toinen syy on kuntien haluttomuus nostaa paikkamäärää riittäväksi.

Kuva: Yle

Kuntien mielestä valtion korvaukset eivät ole riittäviä. Tätä mieltä on Lapin vastaanottokeskusten johtaja Ari Haaranen.

Lapissa ovat Suomen Punaisen Ristin Rovaniemen ja Kemin vastaanottokeskukset. Pakolaisia ottaa vastaan oleskeluluvan saamisen jälkeen myös Tornio.

- Tilanne, jolloin meille on saapunut ennätysmäärä turvapaikanhakijoita viime vuonna, on aiheuttanut sen, että niin sanotuista kuntapaikoista on pulaa sekä täällä Lapissa että muualla Suomessa.

Rovaniemen, Kemin ja Tornion kaupungit ottavat tänä vuonna yhteensä noin 150 pakolaista, joista Rovaniemi 80.

Kunnat tyytymättömiä korvauksiin

Haaranen sanoo, että kuntien mielestä valtion maksamat laskennalliset korvaukset eivät ole riittävän suuria korvamaan pakolaiskulut. Se vaikuttaa kunnallisvaltuustojen päättämään paikkamäärään.

Korvauksia on hieman korotettu vuodenvaihteessa. Edellinen korotus oli vuonna 1993. - Katsotaan nyt, onko tällä pienellä korotuksella mitään vaikutusta, Haaranen sanoo.

- Myös riittävään palvelujen järjestämiseen kunnat eivät yksinkertaisesti aina pysty. Tämä kotouttamisen viivästyminen johtuu paljolti siitä, koska maahanmuuttajat tarvitsevat alkuvaiheessa erityispalveluja ennen kuin voivat siirtyä täysin samojen palvelujen piiriin kuin mitä ovat suomalaiset.

Erityispalveluja ovat kielen opetus ja muut kotouttamistoimenpiteet.

Haarasen mielestä ongelma on juuri siinä. Asuntoja on kyllä aika hyvin. Ehkä Rovaniemellä on pientä pulaa pienistä asunnoista, mutta perheasuntoja on riittävästi.

- Kuntapaikkojen määrä on meidän mielestämme liian pieni. Tällä hetkellä valtaosa paikoista menee kuitnekin kiintiöpakolaisille, jotka tulevat suoraan esimerkiksi joltain leiriltä pakolaisstatuksella Suomeen. Tällöin turvapaikanhakijoilla ei ole riittävästi paikkoja.

- Minun mielestäni olisi järkevintä sellainen ratkaisu, että vastaanottokeskuspaikkakunnilla keskityttäisiin nykyistä enemmän ottamaan vastaan vastaanottokeskuksesta luvan saaneita henkilöitä. Vastaavasti kiintiöpakolaisia sijoitettaisiin enemmän sellaisille paikkakunnille, joissa ei ole vastaanottokeskuksia.

Haarasen mukaan aiammin moni muutti Lapista Etelä-Suomeen, mutta viime aikoina tänne on myös syntynyt pakolaisten yhteisöjä, esimerkiksi somalien ja Irakin kurdien yhteisöt, ja se auttaa sitoutumaan tänne.

Aiemmin moni muutta mahdollisimman nopeasti pääkaupunkiseudulle tai turkuun, missä oli jo yhteisöt. Oleskeluluvan saaneet ovat vapaita muuttamaan, mihin haluavat.

- Toisaalta maahanmuuttajien on aika vaikea saada työpaikkaa näinä aikoina, koska niistä alkaa olla pulaa suomalaistenkin osalla. Lisäksi kielitaito ei ole monellakaan niin hyvä, että pystyisi saamaan työpaikkaa.

"Viivästyminen rassaa hermoja"

- Oleskeluluvan saaneiden on vaikea ymmärtää, että turvapaikan jälkeenkin joutuu odottamaan vastaanottokeskuksen tilapäismajoituksessa kuukausia, jopa puoli vuotta ennen kuin pääsee pysyvään asuntoon. Kyllä se rassaa hermoja, että joutuu pitkään odottamaan.

Haaranen sanoo, että he purkavat silloin pahaa mieltään vastaanottokeskuksissa

- Ensinnäkin se epävarmuus käsittelyvaiheessa, että saako oleskelulupaa, turvapaikkaa vai ei saa lupaa. Ja sitten sen jälkeen kun on luvan saanut, niin ei pääse kotiasumiseen. Kuntaan siirtyminen ei tapahdukaan niin nopeasti kuin on kuvitellut.

Osa pyrkii itse järjestämään majoituksen

Monet pyrkivät itse järjestämään majoituksen joko täältä tai sitten he muuttavat Etelä-Suomeen, josta löytyy asuntoja tuttavien avulla ehkä hieman helpommin kuin täältä.

Kaikki eivät jaksa odottaa, kun kuulevat, että kuntaan pääsee vaikka ensi syksynä, jolloin pitäisi odottaa puoli vuotta. Silloin heidän pitää itse hankkia vuokratakuurahat.

Sisäministeriö on nytasettanut työryhmän, joka etsii asiaan ratkaisua.

Turvapaikanhakijoiden määrä vähentynyt alkuvuonna

Suomeen tuli viime vuonna ennätysmäärä pakolaisia, 6 000. Rovaniemen ja Kemin vastaanottokeskuksiin heitä tuli noin 600. Pakolaistulvan vuoksi myös turvapaikkapäätösten käsittelyajat ovat reilusti pidentyneet. Turvapaikanhakijat joutuvat odottamaan päätöstä Rovaniemen ja Kemin vastasanottokeskuksissa puolitoista, jopa kaksi vuotta.

Haaranen sanoo, että tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana on ollut hiljaisempaa ja tulijoiden määrä on vähentynyt. Hän arvioi, että tänä vuonna turvapaikanhakijoiden määrä saattaa puolittua 300:een eli palataan takavuosien tasolle.

- Kesä voi kuitenkin muuttaa tilannetta.