Kemin vastaanottokeskus pienentynee

Lapin vastaanottokeskusten johtaja Ari Haaranen uskoo, että Kemin keskuksesta vähennetään paikkoja Rovaniemeä enemmän. Sisäministeriö kaavailee vastaanottokeskusten paikkamäärän supistamista koko Suomesta turvapaikanhakijoiden vähenemisen vuoksi.

Kuva: YLE / Antti Heikinmatti

Kemin ja Rovaniemen vastaanottokeskusten johtaja Haaranen pitää todennäköisempänä, että Kemissä lakkautetaan paikkoja aikuispuolelta enemmän kuin Rovaniemeltä suuremman kokonsa vuoksi.

Hän perustelee arviotaan myös Lapin vastaanottokeskusten käyttöasteella.

Haarasen mukaan Kemin vastanottokeskuksessa on tyhjillään 50 paikkaa 300:sta, kun Rovaniemellä kaikki 200 aikuisten paikkaa ovat täynnä.

- Aika helppo olisi kuvitella, että Kemissä tulisi supistuksia, koska siellä on viisikymmentä paikka tyhjänä. En kuitenkaan näe, että Kemin vastaanottokeskus olisi uhattuna. Ministeriöstäkin on sanottu, että lähdetään nyt supistamaan toimintaa ensin.

- Kemin yksikkö perustettiin marraskuussa 2008 akuuttiin tilanteeseen. Se pystyi nopeasti laajentumaan 150:stä 300:een paikkaan. Tuollaisen yksikön säilymisen kannalta on tärkeää, että se pystyy myös nopeasti supistamaan toimintaansa.

Rovaniemeltä karsittaneen nuorten tukiasuntoja

Ilman supistuksia ei Rovaniemikään todennäköisesti jää. Haaranen uskoo, että Rovaniemeltä vähennetään noin kymmenen nuorten tukiasuntopaikkaa. Haarasen mukaan sisäministeriö on jo aiemmin kertonut, että järjestelmää tullaan supistamaan alaikäisten turvapaikanhakijoiden osalta.

- Meillä on noin neljäkymmentäpaikkainen tukiasuntoyksikkö, ja käytettynä on nyt reilut puolet paikoista. Oletan että paikkalukua voidaan laskea ehkä noin 30:een.

Sisäministeriö päättää Suomen vastaanottokeskusten supistuksista huhtikuun aikana. Haaranen muistuttaa, että tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa, minkä linjan ministeriö ottaa. Vaihtoehtona on supistaa tasaisesti joka paikasta tai supistaa suurempia yksiköitä.

Kemin vastaanottokeskus kuuluu Haarasen mukaan maan suurimpiin yksiköihin.

Turvapaikanhakijoita Suomeen kolmannes vähemmän

Vastaanottokeskusten paikkoja vähennetään, koska turvapaikanhakijoita arvioidaan tulevan tänä vuonna maahan noin kolmannes viime vuotta vähemmän. Turvapaikanhakijoita arvioidaan saapuvan Suomeen 4 000, kun viime vuonna heitä oli 6 000. Vielä muutama vuosi sitten vastaanottokeskusten paikkoja jouduttiin lisäämään hyvinkin nopeasti.

- Tuhansien paikkojen vähentäminen ei kuitenkaan ole realistista, vapaita paikkoja on tällä hetkellä noin 600, Ari Haaranen sanoo.

- Kesä voi olla sellainen aika, että silloin turvapaikanhakijoita voi tulla taas enemmän. Katsotaan ja odotellaan, mitä ministeriö päättää, Haaranen miettii.

Vastaanottokeskusten kulut olivat viime vuonna 130 miljoonaa ja myös tämä summa aiotaan nyt puolittaa. Vastaanottokeskuksia hallinnoi ja ohjaa Maahanmuuttovirasto.