Kiinteistövälittäjien palkkiot pysyvät kilpailusta huolimatta

Kiinteistövälittäjät ovat toipuneet asuntomarkkinoiden nopeasta romahduksesta. Ala uskoo myös entisestään kasvattavan osuuttaan kiinteistövälistyksessä asunnon itsemyymisen kustannuksella. Kilpailusta huolimatta välityspalkkioiden ei odoteta laskevan.

talous

Asuntokaupan romahdettua alan muutamasta tuhannesta työpaikasta katosi hetkessä tuntuva osa.

Mutta Kiinteistövälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila on jo nähnyt alan toipumisen.

-Väkeä väheni välillä ehkä 200-300 henkilöä, mutta vähentäminen oli hyvin nopeaa. Ja se myös korvautui nopeasti uusilla henkilöillä eli väkimäärä pysynyt tasaisena.

Keskusliiton kiinteistövälittäjille tekemän kyselyn mukaan keskinäinen kilpailu alalla on koventunut. Tosin hinnoissa eli välityspalkkioissa se ei näy. Alan liitto arvioi, että välityspalkkiot liikkuvat edelleen keskimäärin 3,5 prosentin tuntumassa. Suurimmilla välittäjillä palkkio lähestyy viittä prosenttia.

Malilan mukaan välityspalkkioissa ei ole pudottamisen varaa kannattavuutta menettämättä.

Asuntokauppa vankasti välittäjillä

Helposti useisiin tuhansiin euroihin nousevista välityspalkkioista huolimatta asunnon myyminen omin päin esimerkiksi netin kautta ei näytä lisääntyneen ainakaan selvästi. Tosin tarkkaa tilastoa asiasta ei ole olemassa.

-En usko että itsemyynti on lisääntynyt. Välittäjien osuus käytettyjen asuntojenkaupassta on 75-80 prosenttia.

Malila sanoo, että viiden vuoden kuluessa osuus saattaa hieman vielä kasvaa, mutta suuria muutoksia osuudessa ei hänen mukaansa ole luvassa suuntaan tai toiseen.

Ala itse uskoo osuutensa vielä kasvavan lähivuosina. Mutta missä kunnossa ovat asuntomarkkinoiden perustukset? Helsingissä hinnat ovat ponkaisseet vuodessa parikymmentä prosenttia.

-Hintojen nousu ei ole ollut hillitöntä. Luulen että hintojen nousua saatetaan nähdä vuoden aikana – sinä aikana kun uustuotanto pääsee vauhtiin tästä notkahduksesta, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Pasi Sorjonen.

Hintojen sitkeää nousua lupailee sekin, että vielä tämänkin vuoden korkojen odotetaan pysyvän jopa viime vuotta halvempina.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Parviala