Pirkko Siitari korostaa yleissivistyksen merkitystä nykytaiteessa

Kiasman johtajaksi nimitetty Pirkko Siitari kertoi tiistaisessa lehdistötilaisuudessa haluavansa terävöittää nykytaiteen profiilia. Hän haluaa myös laajentaa nykytaiteen yleisöpohjaa ja osallistua yhteiskunnassa käytävään ajankohtaiseen keskusteluun.

kulttuuri

Kiirastorstaina nimitetty Siitari ohitti johtajakilvassa ykkössijalle asetetun filosofian tohtori Marja Sakarin. Filosofian kandidaatti Pirkko Siitari puolusti tänään omaa asiantuntemustaan ja koulutustaan lehdistön salamavalojen räiskeessä. Siitari ei halunnut ottaa kantaa valintaprosessiin eikä siihen, miten johtajaehdokkaiden opintoja on arvotettu.

- Akateeminen taustani on se, että olen valmistunut filosofian kandidaatiksi Jyväskylän yliopistosta. Olen opiskellut yleistä historiaa, Suomen historiaa, yhteiskuntatiedettä, valtio-oppia ja taidehistoriaa. Sen lisäksi olen opiskellut nykytaiteen teoriaa Jan van Eyck -akatemiassa Maastrichtissä, Siitari kertoi.

Pirkko Siitarin mielestä hänen opintonsa sopivat erinomaisesti juuri nykytaiteen parissa työskentelyyn.

- Nykytaide jos jokin vaatii erilaisia teoreettisia lähestymistapoja. Nykytaidetta ei pidä katsoa ainoastaan taidehistoriallisesta perspektiivistä, vaan siihen pitäisi tuoda enemmän näkökulmia, jotka lähtevät muista tieteenaloista, esimerkiksi filosofiasta ja sosiologiasta. Nykytaide käsittelee aiheita, joihin on hyvä olla laajapohjainen yleissivistys, Siitari muistutti.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/ Katri Henriksson