Venäjä vaatii YK:lta lisää vääntöä somalimerirosvojen hillitsemiseksi

Venäjä vaatii YK:lta uusia ja entistä tehokkaampia keinoja Somalian merirosvojen suhteen. Maan YK-lähettiläs sanoi, että oikeusjärjestelmä on heikoin lenkki, joka vesittää kansainväliset pyrkimykset hillitä merirosvojen toimintaa.

Ulkomaat
Somalialaisia miehiä veneessä merellä kädet ylhäällä. Vierellä portugalilaisia merisotilaita omassa veneessään taisteluvarustuksessa.
Carlos Dias/EPA

Venäjä sanoo, että se on esitellyt oman ehdotuksensa YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin luotsaamalle elimelle, jonka on tarkoitus saada merirosvous aisoihin. YK-lähettiläs Vitali Tshurkin toivoo, että seuraavien kolmen kuukauden aikana saadaan aikaan ehdotuksia, joiden pohjalta kansainvälistä oikeusjärjestelmää saadaan vankistettua.

Tshurkin sanoo, että vaikka lukuisat maat ovat yhteisvoimin ponnistelleet merirosvouksen vähentämiseksi, vitsaus vaikuttaa loputtomalta.

- Toistaiseksi tulokset eivät ole täysin tyydyttäviä. Ongelma on ja pysyy - ja se kasvaa, Tshurkin sanoi.

Tshurkinin mukaan huolestuttavaa on se, että rannikkovaltiot kuten Kenia ovat päättäneet, että ne eivät syytä epäiltyjä somalimerirosvoja. Sekä Kenian tuomioistuimet että vankilat ovat jo ennestään pahoin ruuhkautuneita. Kenia on virallisesti ilmoittanut, että se haluaa lopettaa epäiltyjen merirosvojen syyttämisen.

Kenialla on puitesopimus muun muassa Euroopan unionin, Yhdysvaltojen, Kanadan, Tanskan, Kiinan ja Ison-Britannian kanssa. Sopimuksen mukaan Kenia vastaanottaa merellä vangitut merirosvot ja ajaa heitä vastaan kannetta oikeusistuimessa Mombasassa.

Alustavasti Venäjän ehdotukset oikeusjärjestelmän vahvistamisesta ovat saaneet hyvää vastakaikua. Monet kuitenkin muistuttavat, että merirosvousta ei voida ratkoa ilman, että pohditaan myös ilmiön perimmäisiä syitä, jotka kumpuavat Somalian kroonistuneesta ja epävakaasta tilanteesta.

Lähteet: AFP