Shell luopuu bensa-asemistaan Suomessa

Öljy-yhtiö Shell pyrkii myös Suomessa luopumaan bensa-asemistaan. Shell etsii nyt asemilleen kiinnostuneita ostajia. Yhtiö on aiemmin kertonut luopuvansa asemista muun muassa Ruotsissa.

talous
Shellin huoltoasema Iittalassa
Mika Kanerva

Shell pyrkii luopumaan muun muassa huoltamoista, ammattiliikenteen diesel-verkostosta, polttonesteiden teollisuus- ja yritysmyynnistä ja nestekaasutoiminnasta.

Shell-konserin viime kuussa julkaiseman strategian mukaan yhtiön tarkoituksena on keskittää yrityksen maailmanlaajuisia toimintoja.

Suomi ei ole enää markkinana Shell-konsernille kiinnostava.

- Osana tätä strategista ratkaisua on päätetty laittaa Suomen toiminnot myyntiin, sanoo Suomen Shellin toimitusjohtaja Henry Hellberg.

- Pyritään keskittymään suurempiin markkinoihin, ja vapautetaan pääomia uusiin investointeihin. Pyritään luopumaan 15 prosentista jalostus-kapasitettista maailmalla ja yli 35 prosentista jälleenmyyntimarkkinoista, Hellberg jatkaa.

Shellin huolto-asemat voivat myymisenkin jälkeen toimia Shell-nimellä, jos huoltamot myydään jollekin muulle kuin Shellin kilpailijalle. Jos Shellin huoltamot myytäisiin esimerkiksi ABC-ketjulle, Shell-merkki poistuisi katukuvasta.

Shell lähtee Hellbergin mukaan nyt tyhjältä pöydältä etsimään ostajia. Sitovaa aikataulua ei Hellbergin mukaan ostajan löytämiselle ole.

Shellillä on Suomessa n. 220 huoltoasemaa ja 70 raskaan kaluston toimipistettä.

Shell on myös ilmoittanut kartoittavansa kiinnostusta toimintoihinsa Ruotsissa, Britanniassa, Saksassa ja Afrikassa.

"Mielenkiintoinen uutinen"

- Mielenkiintoinen uutinen, täytyy miettiä tilannetta. Tämän enempää tässä vaiheessa emme voi sanoa, arvioi Neste Oilin liiketoiminta-alueen johtaja Sakari Toivola.

Toivolan mukaan Suomen bensiinimarkkinoiden kokonaiskakku ei enää nykyisestä kasva. Sen vuoksi Neste Oil on laajentunut Baltiaan ja Venäjälle, joihin yhtiö on perustanut uusia asemia. Suomen bensiinikaupassa Neste Oililla on 25 prosentin markkinaosuus ja Shellillä 13 prosentin osuus.

Lähteet: YLE Uutiset