Isoveli opettaa miehenä olemisen iloja

Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisyhdistys Heinolassa on onnistunut estämään monen pienen pojan syrjäytymisen isovelitoiminnallaan. Monessa perheessä pojalla ei ole omaa isoveikkaa tai muutakaan aikuista miestä lähipiirissä. Silloin kuvioihin astuu vapaaehtoinen isoveli.

sisarukset
Isovelitoiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset miehet opettavat pojille erilaisia taitoja ja ovat läsnä.
Isovelitoiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset miehet opettavat pojille erilaisia miesten taitoja ja ovat läsnä.YLE / Heli Mäkikauppila

Pekka Pesosella on 16-vuotias pikkuveli. Suusanallisesti ”veljeksiä” Pesosesta ja nuorukaisesta teki sopimus siitä, että Pesonen halusi ryhtyä pojan isoveljeksi, tueksi ja turvaks. Minkäänlaisia sukulaissiteitä kaksikolla ei ole.

- Olemme pitäneet yhteyttä vuosia. Nykyään puhumme esimerkiksi opiskeluasioista ja käymme silloin tällöin elokuvissa, Pekka Pesonen kertoo.

Hän toimii puheenjohtajana Mannerheimin lastensuojeluliiton Heinolan yhdistyksessä, joka etsii parhaillaan uusia vapaaehtoistyöntekijöitä isovelitoimintaan. Vuonna 2006, kun toiminta aloitettiin, miehiä oli mukana kahdeksan. Nyt jäljellä on kolme vapaaehtoista ja lisää tarvitaan pikaisesti.

Ongitaan ja hiihdetään

Toiminnan kohteena olevat lapset ovat sellaisia, joiden elämässä ei ole läsnä miestä tukemassa. Usein kyseessä on yksinhuoltajaäidin poika.

- Pojat tarvitsevat miehen läsnäoloa ja yhdessä tekemistä. Aluksi tapaamme äidin, pojan, isoveljen ja perheterapeutin kanssa sekä sovimme siinä tapaamisista, joita pidetään niin usein kuin mahdollista, sanoo Pesonen.

Mannerheimin lastensuojeluliiton isovelitoiminta on arkisia asioita. Opitaan ajamaan polkupyörällä, uidaan, hiihdetään, ongitaan. Tärkeintä on jakamaton huomio, jota poika vapaaehtoisveljeltä saa.

- Näin voidaan ehkäistä syrjäytymistä. Läsnä on luotettava mies, joka välittää kokemusta siitä, että on kivaa olla mies.

Isoveljien lukumäärä vuosien saatossa on kuitenkin kutistunut esimerkiksi paikkakunnalta pois muuttamisen vuoksi. Uusia isoveljiä haetaan parhaillaan.

Toimintaan voi päästä mukaan tutustumistilaisuudessa, joka järjestetään 13. huhtikuuta kello 19 osoitteessa Reumantie 4, Oksan tiloissa. Isoveli-toiminnasta voi kysyä puhelinnumerosta 045 111 3303.

Lähteet: YLE Lahti