Aavikon kukka – Tarina rohkeudesta ja päättäväisyydestä

Aavikon kukka on uskomaton tositarina köyhän paimentolaistytön matkasta mallimaailman huipulle ja lopuksi YK:n erityislähettilääksi. Elokuva pohjautuu somalialaisen ihmisoikeusaktivisti Waris Dirien 1998 julkaistuun omaelämänkertaan.

Waris Dirien roolissa näyttelijä Liya Kebede. Kuva: Filmikamari

Waris Dirien taival paimentolaistytöstä YK:n erityislähettilääksi ei ole helppo. Pakkoavioliittoa Lontooseen karkuun lähtenyt Waris tutustuu nuoreen naiseen joka majoittaa tämän luokseen ja auttaa pääsemään uuden elämän alkuun. Pikaruokaravintolassa työskennellessään Waris törmää sattumalta huippuvalokuvaajaan, jonka ansiosta hän nousee hetkessä mallimaailman huipulle.

Menestyminen mallimaailmassa ei kuitenkaan paranna lapsuudesta asti mukana kulkeneita henkisiä ja fyysisiä vammoja. Warisin palatessa muistoissaan lapsuuteensa ja pakomatkansa eri vaiheisiin, alkaa katsojalle valjeta kaunistelematon totuus: Warisille on lapsuudessa tehty Afrikkalaisen perinteen mukainen naisten ympärileikkaus.

Warisille selviää vasta aikuisiällä, että hänelle tehtyä toimenpidettä ei tehdä kaikille naisille ja että se on lääketieteellisesti turhaa, tarpeetonta väkivaltaa, jota harjoitetaan ainoastaan perinteen vuoksi. Malliuransa huipulla Waris päättää kertoa järkyttävästä väkivallasta, jonka kohteeksi joutuu päivittäin 6000 tyttöä. Naistenlehden haastattelussa Waris palaa muistoissaan päivään, joka muutti hänen elämänsä.

Kaunista mutta julmaa

Liikuttava elokuva käsittelee avoimesti järkyttävää ja arkaluontoista aihetta, josta on pitkään vaiettu. Elokuvan alun koruttoman kauniista kuvista somalian aavikolta katsoja kuljetetaan raakaan loppukohtaukseen, jossa kolmevuotias Waris ympärileikataan väkivaltaisesti karun kivikon keskellä. Kohtaus saa aikaan lohduttoman avuttomuuden tunteen mitä on vaikea sanoin kuvailla ja mikä seuraa katsojaa mukana teatterista kotiin.

Tosielämän Waris Dirie on taistellut naisten oikeuksien puolesta jo kaksitoista vuotta ja taistelu jatkuu edelleen.