Muuttolinnut yritetään pelastaa öljyltä kitarasooloin

Vesijärven öljyonnettomuus on edelleen uhka etenkin muuttolinnuille. Musiikkiyhtye Päästäjät järjestää 7.4. keskiviikkona haveripaikalla Niemen sataman tuntumassa musiikkitapahtuman, jonka tarkoitus on hätistää pois ja estää lintuja laskeutumasta likaiseen veteen.

linnut
Juho Laitinen, Noora-Helena Korpelainen ja Hannu Kilkku virittelivät tapahtumaa käyntiin keskiviikkona iltapäivällä.
Juho Laitinen, Noora-Helena Korpelainen ja Hannu Kilkku virittelivät tapahtumaa käyntiin keskiviikkona iltapäivällä.YLE / Tiina Bragge

- Haluamme ottaa kantaa ja houkutella ihmisiä paikalle osallistumaan öljyonnettomuuden hoitamiseen. Eivätköhän linnut kaikkoa, kun tehdään musiikilla vähän ääntä, tuumaa Päästäjien Noora-Helena Korpelainen.

Kello 14.30 Päästäjät-duo soittaa musiikkia paikan päällä. Myöhemmin illalla, alkaen kello 21, pidetään kitaran tilutuksen Lahden mestaruuskisat. Soittamaan voi tulla kuka tahansa.

- Olemme miettineet, onko kyse siitä, kuka soittaa hienoiten vai kuka soittaa pisimpään. Ehkä tässä tapauksessa keskeistä on se, että soitetaan pitkään ja karkotetaan lintuja niin ikään mahdollisimman pitkään, sanoo Korpelainen.

Tapahtuma on muutakin kuin musiikkia. Iltapäivällä kello 14.15 paikalla oli myös kalastusneuvos Juha Keto ja Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jorma Rautama puhumassa öljyn vaikutuksista veteen ja luontoon.

- Katsotaan, minkälainen esteettinen jalanjälki syntyy Lahden öljyonnettomuudesta, maalailee Korpelainen.

Lähteet: YLE Lahti