1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaihto-opiskelijat

Rintanappi puhuu yhteistä kieltä

Joko olet törmännyt pinkinväriseen Puhu minulle suomea -rintanappiin? Sen kantajalla on selvä sanoma: puhu minulle suomea, niin opin sitä itsekin. Rintanappi-kampanjalla halutaankin rohkaista kansainvälisiä opiskelijoita puhumaan suomea.

Kuva: YLE / Päivi Solja

Heikko suomen kielen taito on suurimpia esteitä kansainvälisten opiskelijoiden työllistymiseen myös Pirkanmaalla. Vähäinenkin kielitaito helpottaa paitsi työn saantia, myös suomalaiseen yhteiskuntaan asettumista.

- Haluamme rohkaista kansainvälisiä opiskelijoita suomen käyttöön erilaisissa arkipäivän tilanteissa. Heillä itsellään on vain vähän mahdollisuuksia sen harjoittamiseen kielikursseja lukuun ottamatta, sanoo projektipäällikkö Minna Säpyskä Suomen Itämeri-instituutista.

Pirkanmaalla on noin 2 500 kansainvälistä opiskelijaa, joista Tampereen yliopistossa noin 1 000.

- Kansainvälisten opiskelijoiden määrää on tarkoitus kasvattaa tulevaisuudessa, kertoo Tampereen yliopiston ura- ja rekrytointipalveluiden koordinaattori Laura Lindeman.

Malta hetki ennen englantia

Puhu minulle suomea -kampanja kannustaa myös suomalaisia puhumaan rohkeasti erikielisten kanssa. Vaikka suomi sujuisi kangerrellen, ei kannata heti vaihtaa englantiin. Vierasta kieltä oppii parhaiten puhumalla.

Helsingistä lähtenyt kampanja esittäytyy myös Tampereen ammattikorkeakoulussa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa. Pinkkejä rintanappeja on jaossa sekä opiskelijoille että oppilaitosten henkilöstölle.

Rintanapin haki Tampereen yliopiston avajaistapahtumasta myös latvialainen Svetlana Auzina. Hän on tullut Suomeen tammikuussa ja opiskelee Tampereella korkeakouluhallintoa toukokuuhun saakka.

- Suomi on vaikea kieli, mutta se juurruttaa minut tähän yhteiskuntaan. Aion opiskella suomea ystävien avulla, Svetlana Auzina kertoo englanniksi - mutta kiittää ja tervehtii iloisesti suomeksi.