1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi: Turistit ajavat ylinopeutta Lapissa

Matkailun kevätsesonki lisää liikennemääriä Lapin teillä, ja samalla myös rikkeet liikenteessä lisääntyvät. Poliisin mukaan varsinkin turvavälit ovat usein liian pieniä, mutta onnettomuuksia sattuu harvoin.

Liikenne ja kuljetus
YLE / Sauli Antikainen

Ylikonstaapeli Reijo Köngäs Liikkuvasta poliisista sanoo, että varsinkin vaihtopäivät eli useimmiten lauantait ovat liikenteessä vilkkaita.

- Esimerkiksi maaliskuun 27. päivä Rovaniemen ja Kittilän välillä kulki 3000 autoa eli kolme kertaa enemmän kuin tavallisesti.

Lisääntynyt liikennemäärä lisää myös vaaratilanteita. Vaihtopäivinä poliisi sakottaa useimmiten ylinopeudesta ja liian pienestä turvavälistä.

- Esimerkiksi lumipöllyssä turvavälit ovat liian pieniä ja nopeudet liian suuria ja näihin poliisi joutuu puuttumaan. 27. maaliskuuta oli vaikea keli ja lumituisku, mutta silti Tiehallinnon mittauspisteellä Jääskössä liki neljännes autoista ajoi ylinopeutta eli yli sataa. Viisi prosenttia ajoi yli sataaviittä ja kolme prosenttia eli noin 90 autoa yli sataakymmentä.

Onnettomuudet sattuvat paikallisille

Huolimatta ajoittain vaarallisesta liikennekäyttäytymisestä onnettomuudet matkailijoiden keskuudessa ovat ilahduttavan harvinaisia.

- Voi olla että turistit eivät aina ole tottuneita ajamaan lumella, mutta onnettomuudet sattuvat silti tilastojen mukaan paikallisille. Se tietysti selittyy osin sillä, että paikalliset ajavat täällä ympäri vuoden, sanoo Köngäs.

Alkava kelirikko hankaloittaa pikkuteiden olosuhteita, mutta päätiet pohjoisessakin ovat jo sulat. Könkään mukaan huhtikuussa pohjoiseen tulevien kannattaa silti pitää talvirenkaat alla.

- Rovaniemelläkin on vielä täysi talvi ja Lapissa tiet ovat osin jäisiäkin.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi