Elintarvikealan lakko alkoi - pomot leipomaan

Lakko hiljensi myös Fazerin Oululaisen leipomon Lahdessa. Esimiehet jatkoivat töitä kolmella linjalla lakkolaisten marssittua ulos keskiyöllä.

leipomoteollisuus
YLE

Suomen Elintarviketyöläisten liitto (SEL) hylkäsi valtakunnansovittelija Esa Lonkan antaman sovintoesityksen. Työtaistelu koskettaa 4 500:aa työntekijää, Oululaisen leipomossa Lahdessa lakossa on 370 työntekijää.

Lisäksi SEL on antanut uuden lakkovaroituksen, joka koskee kaikkia sen toimialoja.

Työnantajia edustava Elintarviketeollisuus ilmoitti eilen tiistaina, että se olisi ollut valmis hyväksymään sovintoesityksen. Liiton mukaan esityksessä tarjotut palkankorotukset olivat suuremmat kuin muiden teollisuusalojen tes-sopimuksissa.

Työnantajien mielestä SEL ajaa alan ahtaalle, mikä voi lisätä elintarvikkeiden tuontia ulkomailta ja vaarantaa työpaikat kotimaassa.

Elintarviketyöläisten liitto perustelee esityksen hylkäämistä työntekijöille epäedullisella työaikamallilla. Liiton mukaan esitys olisi antanut mahdollisuuden teettää 10-tuntisia työpäiviä ja 6-päiväisiä työviikkoja ilman ylityökorvauksia.

Pääluottamusmies Seppo Koskinen Fazerin Oululaisen leipomosta kuvaa aamun tilannetta leipomon portilla rauhalliseksi.

Osa esimiehistä jatkoi töitä yöllä, mutta koko tuotantoa ei esimiesvoimin saada pyörimään, sanoo Koskinen.

Ulosmarssi oli Lahdessa täydellinen, luonnehtii Koskinen.

Esimiehet leipomaan

Elintarviketyöläisten liiton lakosta huolimatta Lahden Oululaisen leipomossa leivotaan noin puolet normaalista päivittäisestä leipätuotannosta esimiesvoimin.

Toimitusjohtaja Petri Kujala Fazerilta sanoo, että Lahden leipomossa on töissä muutamia kymmeniä johtavassa asemassa olevia henkilöitä ja esimiehiä.

Leipomossa valmistuu perustuotteita, reissumiestä, puikulaa ja jälkiuunileipää, luonnehtii Petri Kujala.

Kolmipäiväinen lakko alkoi viime yönä kun työntekijöiden liitto hylkäsi sovintoesityksen.

Lähteet: YLE Lahti