Elintarvikealan lakko alkoi

Elintarvikeala on aloittanut lakkonsa. Lakko alkoi keskiyöllä ja sen vaikutusten uskotaan näkyvän kauppojen leipähyllyissä aamupäivällä. Suomen Elintarviketyöläisten liitto (SEL) hylkäsi valtakunnansovittelija Esa Lonkan antaman sovintoesityksen. Työtaistelu koskettaa 4 500:aa työntekijää.

Kotimaa
YLE

Työnantajia edustava Elintarviketeollisuus ilmoitti tiistaina, että se olisi ollut valmis hyväksymään sovintoesityksen. Liiton mukaan esityksessä tarjotut palkankorotukset olivat suuremmat kuin muiden teollisuusalojen tes-sopimuksissa. Työnantajien mielestä SEL ajaa alan ahtaalle, mikä voi lisätä elintarvikkeiden tuontia ulkomailta ja vaarantaa työpaikat kotimaassa.

Elintarviketyöläisten liitto perustelee esityksen hylkäämistä työntekijöille epäedullisella työaikamallilla. Liiton mukaan esitys olisi antanut mahdollisuuden teettää 10-tuntisia työpäiviä ja 6-päiväisiä työviikkoja ilman ylityökorvauksia.

Kolmipäiväinen lakko koskee suuria valmistajia

SEL:n keskiyöllä aloittama lakko kestää kolme päivää. Lakko koskee viiden suuren yhtiön 12 tuotantoyksikköä. Töistä on jäänyt pois puoliltaöin noin 4 500 työntekijää.

Työnantajia edustavan Elintarviketeollisuuden mukaan tuottajat ovat varautuneet lyhyeen lakkoon, mutta valikoima saattaa olla joissakin tuoteryhmissä tavallista vähäisempi työnseisauksen vuoksi. Lakon uskotaan kaventavan etenkin leipien ja lihaeinesten valikoimaa.

Lakkoon menevät Atrian Nurmon yksikkö Seinäjoella, Fazerin leipomoita Vantaan Vaaralassa ja Oululaisen leipomon nimellä tunnettua Fazerin Lahden leipomo. Lakon piirissä ovat myös HK Ruokatalon yksiköitä Vantaalla ja Forssassa, Saarioisen yksiköitä Sahalahdella ja Valkeakoskella sekä Vaasan-yhtiön leipomoita Vantaalla, Kuusankoskella, Tampereella sekä raakapakastelaitos Joutsenossa.

Lakon on määrä loppua perjantain ja lauantain välisenä yönä.

SEL ilmoitti toisesta lakonuhasta

SEL on jättänyt uuden, kaikkia sen toimialoja koskevan lakkovaroituksen. Mikäli sopimusta ei synny ennen määräpäivää, 57 tuotantoyksikköä menee lakkoon keskiyöllä 21.4. Mahdollinen lakko päättyisi keskiyöllä 23.4.

Ensimmäistä laajemman työtaistelun piirissä olisi kaikkiaan noin 9 300 elintarvikealan työntekijää.

Lähteet: YLE Uutiset