Tiet kupruilevat roudan vuoksi

Arviot kelirikon vaikeudesta vaihtelevat ympäri maata. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä ennustetaan vaikeinta tilannetta vuosiin, Keski-Suomessa taas arvioidaan, ettei pahan kelirikon vaaraa tänä keväänä ole. Kylmä talvi saattaa kuitenkin aiheuttaa teille ongelmia.

Kotimaa
Routavaurion halkomaa maantietä
YLE

Arviot joka keväisen kelirikon asteesta vaihtelevat, sillä Päijät-Hämeessä povataan vaikeinta tilannetta vuosiin, kun taas Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa arvioidaan, ettei pahan kelirikon vaaraa tänä keväänä ole. Varmaa on vain se, että ilmojen haltialla on suuri vaikutus siihen, kuinka huonoon kuntoon tiet lopulta pääsevät.

- Aurinkoisina päivinä kelirikkotilanne helpottuu huomattavasti, koska kosteus lähtee suoraan ilmaan, eikä sitä ole tienpinnalla, mutta jos sataa niin kelirikkotilanne vaikeutuu, kertoo kunnossapitopäällikkö Pekka Rajala Uudenmaan ELY-keskuksesta.

Kosteus onkin suuri syypää sorateiden kelirikkoihin ja maanteiden routavaurioihin. Routavaurioiden syvyyttä lisäävät myös tämän talven ankarat pakkaset.

- Päällystetyillä teillä tulee esiintymään huomattavasti enemmän halkeamia ja reunapainumia kuin aikaisemmin, koska routa on syvemmällä, arvioi Rajala.

Autoilijoille korvataan kelirikkovauriota

Teiden kuopat ja kohoumat saattavat aiheuttaa autoilijoille vannevaurioita. Teiden kunnosta vastaavat ELY-keskukset joutuvat korvaamaan nämä vahingot, mikäli routavaurioista tai kelirikosta kärsivää tienpätkää ei ole merkitty tarpeeksi selvästi.

- Jonkun verran tulee autoilijoilta korvausvaatimuksia kuoppaanajamisista ja tien huonosta kunnosta johtuen, mutta yllättävän vähäistä se on. Olemme onnistuneet pitämään tiet hyvässä kunnossa, kaikesta huolimatta, Rajala toteaa.

Kelirikkokausi on vasta alkamassa Etelä-Suomessa, joten koko maan tilannetta on vielä vaikea arvioida.

Lähteet: YLE Uutiset / Joonas Laitinen