Jonkka: Oikeuskansleri ei arvioi hallituksen uskottavuutta

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka sanoo YLE Uutisille, ettei oikeuskanslerinvirasto arvioi vaalirahoituksesta mahdollisesti syntyviä hallituksen tai ministereiden uskottavuuskysymyksiä. Oikeuskansleri pitää silmällä päätösten oikeudellista puolta.

talous

Esimerkiksi nykyisen hallituksen kahdestakymmenestä ministeristä yksitoista on saanut vaalirahoitusta Kehittyvien maakuntien Suomelta tai Nova-yhtiöiltä. Vaalirahoittajista Arto Merisalon pyrkimyksestä vaikuttaa hallitusneuvotteluihin tuli uutta tietoa Marja Tiuran loikkausjupakan yhteydessä.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka sanoo, että laillisuusvalvonta ei arvioi hallituksen uskottavuuskysymyksiä. Oikeuskanslerin mukaan ministereitä koskevat tapaukset, joissa on tarvetta selvittää oikeudellisia seikkoja, ovat poliisin tai oikeuskanslerinviraston selvitettävänä.

-Tapaus tapaukselta on katsottava, onko relaatio [=suhde], joka muodostaisi esteellisyyden, sanoo Jonkka. Oikeuskansleri tarkoittaa esimerkiksi jääviyttä ministeriöiden tai hallituksen päätöksenteossa.

- Uskottavuus on poliittisten tahojen arvioitava.

Kantelu valtionyhtiöiden vaalituista

Oikeuskanslerilla on parhaillaan selvitettävänä kantelu valtionyhtiöiden vaalituista. Myös Valtiontalouden tarkastusvirasto selvitti valtionyhtiöiden ja liikelaitosten vaali- ja puoluerahoitusta ja totesi sen vähäiseksi ja satunnaiseksi.

Valtionyhtiöiden vaalitukia koskevan kantelun ratkaisemiseksi oikeuskanslerinvirasto on pyytänyt ainakin joiltakin ministereiltä kommentteja valtiontalouden tarkastusviraston selvitykseen.

Myös Vanhasen toimia selvitetään

Oikeuskanslerin selvityksessä on myös Nuorisosäätiön antama vaalituki pääministeri Matti Vanhaselle presidentinvaaleissa.

Vanhasta koskeva selvitys koskee valtioneuvostossa tehtyä päätöstä Raha-automaattiyhdistyksen avustuksesta. Oikeuskanslerin Vanhaselle osoitetun selvityspyynnön mukaan Vanhanen on ollut myöntämässä pääministerinä valtioneuvostossa vuonna 2006 Raha-automaattiyhdistyksen avustuksia Nuorisosäätiölle.

Nuorisosäätiö antoi samana vuonna vaalitukea Vanhaselle presidentinvaaleissa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Nuorisosäätiö on antanut vuonna 2006 vaalitukea Vanhaselle taulukauppojen ja seminaarilippujen muodossa yhteensä yli 23 000 euroa.

Lähteet: YLE Uutiset/Ari Hakahuhta