1. yle.fi
  2. Uutiset

Reumasairaalan toiminta loppuu

Reumasäätiön valtuuskunta päätti kokouksessaan hallituksen esityksen mukaisesti sairaalan konkurssihakemuksen jättämisestä. Asiasta keskusteltiin pitkään, mutta ei äänestetty. Konkurssihakemus jätetään välittömästi.

nivelreuma
YLE / Lahti

Aamulla Reumasairaalan edustalle kokoontui hiljaiseen hetkeen henkilökuntaa, potilaita ja muita sairaalan ystäviä. Ilmapiiri oli toivoton ja tyrmistynyt.

Tarja Perkiö saapui paikalle Jyväskylästä. Hän oli järkyttynyt ja lamaantunut.

- Olen käynyt täällä jo 9-vuotiaasta lähtien kymmenissä leikkauksissa, joista viimeisin oli noin kuukausi sitten. Operaatio on vielä kesken. Loppukontrollin piti olla huhtikuun lopussa, mutta en tiedä missä se lopulta on.

Reumansairaalan hoitaja ja pääluottamusmies Kati Keränen sanoo, että potilaita on ollut konkurssiuutisen tultua vaikea kohdata.

- Asiakkaat ovat tulleet tutuiksi vuosien varrella. Työ on ollut hyvin antoisaa. Ja kun nyt näkee näitä ihmisiä viimeisen kerran, se tuntuu aivan hirveältä.

Hoito ympäri Suomea

Reumasäätiön valtuuskunta päätyi säätiön hallituksen esityksen mukaisesti hakemaan sairaalaa konkurssiin. Se ei saanut valtiolta tarvitsemaansa kahden miljoonan avustusta. Päinvastoin, Sosiaali- ja terveysministeriössä suunnitellaan reumasairauksien hoidon siirtämistä yliopisto- ja keskussairaaloihin eri puolilla maata. Reumasäätiön valtuuskunnan puheenjohtaja Raimo Seppäläkin sanoo ongelman olevan maantieteellinen.

- Heinolaan on pitkä matka monelta muulta paikkakunnalta. Jos on olemassa toinen hoitopaikka lähempänä, iin sairaanhoitopiirit mieluusti käyttävät niitä lähempänä olevia.

Reuman hoito on siis pian historiaa Heinolassa. Kaupunki toivoo vapautuville tiloille uutta käyttöä. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hannele Rämö toivoo, että joitain toiminnoista säilyy. Muuten Rämö kertoo kaupungin etsivän Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa sairaalan tiloihin muuta liiketoimintaa. Osa siitä tulisi olemaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää.

Henkilökuntaa kosiskellaan jo muualle

Työpaikka lähtee konkurssin mukana vajaalta 300 ihmiseltä. Sairaanhoitopiirit ja muut toimijat ovat jo alkaneet kysellä Reumansairaalasta vapautuvia alan spesialisteja palkkalistoilleen. Esimerkiksi Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä valmistautuu palkkaamaan vajaa kymmenen erikoislääkäriä Reumalta. Päijäthämäläisten reumapotilaiden hoidon turvaamiseksi tarvittaisiin 5-10 erikoislääkäriä, sanoo Päijät-Hämeen keskussairaalan johtaja Martti Talja. Muun hoitohenkilökunnan määrää Talja ei vielä halua arvioida.

Reuman sairaalan hoitaja Titta Tammioksa uskoo, että hän saa aina töitä.

- Minulle on sitä jo tarjottukin. Mutta tämä tilanne on aivan järkyttävä näiden potilaiden kannalta katsottuna, En voi enempää sanoa kuin että ihan järkyttävää.

Lähteet: YLE Lahti / Heikki Ahonen

Lue seuraavaksi