1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. näyttelyt

Taidekeskus keskellä ei-mitään Padasjoen Auttoisilla

Vanha koulu elää uutta elämää taidenäyttelytilana Padasjoella. Maailma voi olla ankara ja lohduton paikka, jossa näkyy myös iloa ja väriläiskiä, viestittää Ars Auttoisen vasta avattu talven kuvataidenäyttely. Taide- ja muotoilukeskuksen historian toinen näyttely kokoaa yhteen kymmenen nuorta suomalaista taiteilijaa ja lähemmäs satakunta teosta.

Näyttelyssä näkyy myös synkkyys. Kuva: YLE / Hanna Poikolainen

Vanhassa, jyhkeässä koulurakennuksessa Padasjoen Auttoisilla on psykedeelinen tunnelma. Kauhuelokuvamainen musiikki luikertelee ulos alakerran kaiuttimista. Pienen, pimeän huoneen seinälle on heijastettu Jenni Hiltusen musiikkivideomainen teos, jossa nytkähtelevät maaleilla töhrityt ihmismallinuket ja paljaat pakarat.

Tunnelma synkkenee yläkerrassa. Pitkulaisen huoneen täyttävät Maikki Salmivaaran synkkäsävyiset maalaukset, jotka kirkuvat ahdistusta.

Taide- ja muotoilukeskus Ars Auttoisen maaliskuun alussa avatussa kuvataidenäyttelyssä kymmenen nuorta taiteilijaa tuo esille ajatuksensa maailmasta. Ei nuorten taiteilijoiden maailmankuva silti kerro pelkästä ankeudesta, ahdistuksesta ja painajaismaisuudesta. Vajaan sadan teoksen joukosta löytyy myös neonsävyisiä, iloisia maalauksia ja veistoksia, jotka saavat katsojansa hykertämään.

Kylpijänaiset pirskottavat iloa

Taidekeskuksen perustajat Teemu Salonen ja Kati Joki ovat näyttelyyn tyytyväisiä. Järjestelyjä riitti viime metreille, mutta aherrus palkittiin.

- Haimme näyttelyyn selvästi nuorta porukkaa, uransa alussa olevia taiteilijoita. Halusimme värikkään, nuorten maailmankuvasta kertovan näyttelyn. Ja sellaisen saimmekin, toteaa toiminnanjohtaja Teemu Salonen.

Vanha koulu ja nykyinen taidenäyttelytila jakautuu kolmeen kerrokseen sekä lukuisiin erikokoisiin saleihin, komeroihin ja soppiin. Salosen mukaan jokaiseen huoneeseen onnistuttiin luomaan erilainen tunnelma.

- Näyttely välittää kuvan, että maailma on sekamelska. Joukossa on yksi iloinen teos, puuveistos, jossa kylpijänaiset istuvat pienessä kahvikupissa. Siitä en ole vielä löytänyt pimeää puolta, naurahtaa Teemu Salonen.

Kesäksi Ars Auttoinen synkistyy

Teemu Salonen ja Kati Joki perustivat Ars Auttoisen reilu vuosi sitten. Viime kesänä pidettiin ensimmäinen näyttely, joka veti väkeä mukavasti. Maailmani varalle näyttelyn järjestäjillä on varovaisen toiveikkaat odotukset. Jos kävijöitä on 300-400, Salonen ja Joki ovat tyytyväisiä.

- Siitä ylöspäin kaikki on plussaa, he tuumaavat.

Maailmani-näyttely on nähtävillä Taide- ja muotoilukeskus Ars Auttoisessa huhtikuun viidenteen päivään saakka. Sen jälkeen taidekeskus alkaa valmistautua kesään. Kesäkuun alusta elokuuhun tiloissa näyttäytyy suven synkin näyttely, Pimeyden nielaisemat.