1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuoden 2012 asuntomessut nojaa ympäristöarvoihin

Vuoreksen alueelle on tulossa koti tuhansille ihmisille. Mäyränmäki on jo saanut ensimmäiset asukkaansa, mutta muun Vuoreksen rakentaminen on vasta alkamassa. Osa liikekeskuksesta valmistunee messuiksi, ja myös Vuoreksen keskuspuisto on silloin jo hyvää vauhtia tekeillä.

Kotimaan uutiset
Rakenteilla olevia omakotitaloja Tampereen Vuoreksessa
Rakenteilla olevia omakotitaloja Tampereen VuoreksessaYLE / Antti Eintola

Asuntomessualueelle tulee sekä kerros- että pientaloja, ja niiden tonteista maksetaan vuokraa kaupungille.

Vuoreksesta kaavaillaan ympäristöystävällistä puutarhakaupunkia: käyttöön aiotaan ottaa muun muassa hulevesijärjestelmä, aurinkosähkö, jätteiden imukerätys sekä led-tekniikka katuvalaistuksessa. Särkijärven siltaa rakennetaan jo nyt niin, että tulevaisuudessa se kantaa myös mahdollista raideliikennettä.

Yksi lähtökohta Vuoreksen asuntomessujen suunnittelussa on kansainvälisyys. Toisaalta Tampere on jo vanhastaan kansainvälinen kaupunki, muistuttaa Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

- Ympäristöteknologia ja energiateknologia ovat tällä hetkellä maailmanlaajuisesti kehityksen kohteena. Niinpä kansainvälistä osaamista siellä messualueella tullaan kyllä näkemään eri toimijoiden tekemisissä.

- Ja Tampereelle voisi sanoa, että kansainvälisyys sopii tänne erittäin hyvin: Tampere on kansainvälinen kaupunki. Täällä kansainvälisyys ei ole päälle liimattua, ja me halutaan että tämä heijastuu messujen teemassa. Asuntomessuilla vuonna 2012 nähdään varmasti esimerkiksi erityyppisiä puutarhoja ja suunnitteluideoita maailmalta. Kaikkea tätä me nyt sinne haemme, sanoo Pasi Heiskanen.

Taantuma iski väliin

Asuntomessut piti järjestää Vuoreksessa jo 2011, mutta hanke viivästyi mm. monien valitusten vuoksi. Niinpä Asuntomessut joutui neuvottelemaan tulevien vuosien messukaupunkien ketjun uuteen järjestykseen: tänä vuonna asumisen uusia tuulia esitellään Kuopiossa, ensi vuonna Kokkolassa ja vasta sitten on Tampereen ja Vuoreksen vuoro.

Viivästyksen aikana ehti iskeä taloustaantuma, tai jopa -lama. Se taas on saanut rakentajat varovaisiksi, sanoo Vuoreksen asuntomessujen projektipäällikkö Arto Vuorijärvi Tampereen kaupungilta.

- Varmasti tämä taantuma on hiukan viivyttänyt rakentamista. Rakennusliikkeet ovat varovaisia tekemään uusia investointisuunnitelmia. Ja onhan se messujärjestäjienkin etu, ettei tyhjiä rakennuksia rakenneta. Itse uskon, että parempaan ollaan menossa ja Vuoreksen asunnot löytävät omistajansa.

Tiivistä messurakentamista

Asuntomessualueesta ja koko Vuoreksesta tulee tiivis. Messualueen pienimmät omakotitontit ovat 500, ja suurimmatkin vain 900 neliötä. Rakennusten kerrosala puolestaan vaihtelee 150:stä 250:een neliöön.

- Tonttikoko asettaa tietysti suunnittelulle haasteita. Kun tontti pieni niin vastaavasti yleisiä virkistyalueita toivottavasti käytetään enemmän. Meidän on tarkoitus perustaa sinne myös palstaviljelyalue eli jos ei omalle pihalle halua puutarhaa perustaa niin voi pitää kasvimaata siellä palstaviljelyalueella, kertoo Vuoreksen asuntomessujen projektipäällikkö Arto Vuorijärvi.

Messualueella on vajaa 30 omakotitonttia. Niiden haku alkaa 15. huhtikuuta ja kestää kesäkuun puoliväliin asti. Omakotitontista kiinnostuneilta edellytetään jo hakuvaiheessa luonnoksia siitä, minkälaista taloa tontille suunnitellaan.

Lähteet: YLE Tampere / Reija Grönroos

Lue seuraavaksi