Tulen keskellä yli kuusikymppiseksi

Työssä jaksaminen eläkeikään asti arveluttaa palomiehiä. Palomiehen on vaikea kuvitella osallistuvansa 65-vuotiaana vaativaan savusukellukseen, kun savusukeltaminen imee mehut varsin nopeasti jo hyväkuntoisesta keski-ikäisestä.

Kotimaa
Savusukeltaja työssään
Arttu Horttanainen / Yle

Tulipalo syttyy nopeasti. Se syttyy minuutissa, ensin yllättää savu, sitten nousevat hallitsemattomat liekit ja hyvin nopeasti tuntuu myös kuumuus.

Palo saattaa yllättää helposti myös palomiehen, joka menee räjähdysmäisesti syttyvään tilaan. Tätä varten tarvitaan harjoituksia, sillä paloa on osattava lukea.

Savusukellus on rankka kokemus

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen Forssan yksiköt pitivät savusukellusharjoituksensa Matkussa, missä he polttivat vanhan purkutalon.

Paloesimies Ari Ketola vei miehiään savusukelluspuvuissa yhä uudelleen ja uudelleen savun ja tulen keskelle. Hän kertoo, että savusukellus on aina äärimmäisen rankka kokemus, vaikka hänellä itsellään on takana jo 30 vuotta palomiehen töitä.

- Olen verrannut tätä huippu-urheilijan suoritukseen. Mies on aivan poikki, kun tulee tulipalosta ulos. Jo pelkästään lämpökuormaa tulee mieheen valtavasti. Nyt oltiin vasta harjoituksessa, mutta sitten, kun tulipalossa on vielä pelastettavia ihmisiä sisällä ja siihen lisätään päälle fyysinen ja henkinen kuormitus, kokemus on sanoinkuvaavamattoman rankka, sanoo pitkän savusukelluksen jälkeen puoli tuntia hikoileva Ketola.

- Juuri savusukellusharjoitukset ovat tärkeitä, sillä palomiehen itseluottamus syntyy koulutuksen kautta. Miehet oppivat, että selviävät palotilanteissa, tuli siellä eteen mitä hyvänsä.

Fyysinen rasitus ja psyykkinen paine

Savusukellus on vaativinta, mitä palomies työssään tekee. Fyysinen rasitus ja psyykkinen paine ovat valtavia. Kymmenen minuuttia savun ja tulen keskellä saa miehen hikoilemaan paidan märäksi, kaksikymmentä minuuttia vie mehut. Kaiken keskellä palomiehen on pidettävä pää kylmänä ja huolehdittava siitä, että saa tarvittaessa muut ulos tulesta.

Palavassa talossa kammarin katon rajassa kuumuus nousi yli tuhannen asteen ja kaksi palomiestä sai palovammoja.

- Takanurkka palavassa talossa oli savusukellusharjoituksessa kaikkein pahin paikka. Siellä oli sen verran kovat lämpökuormat, että tuli räyhäsi todella pahasti päälle, sanoo Ari Ketola.

Miten mies kestää?

Palomiestä kuin palomiestä arveluttaa tulevaisuus, se, miten hän jaksaa savusukeltamista kaavaillussa eläkeiässä jopa 63-vuotiaana.

- Itse olen erittäin hyvässä fyysisessä kunnossa, mutta valitettavasti iän myötä ihminen vain muuttuu kömpelömmäksi ja kökkerömmäksi ja olen tehnyt iselleni omat eläkesuunnitelmat. En aio jatkaa palomiehenä loppuun saakka, vaan todennäköisesti ryhdyn urheiluvalmentajaksi ja hankin sieltä leipäni.

- Missään muissa maissa palomiehet eivät joudu jatkamaan työssä 64 - 65 -vuotiaiksi kuin Suomessa, muistuttaa Ketola.

Lähteet: YLE Häme / Eeva Hannula