1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomen lähettiläs: Jälkihoitoon hyvät edellytykset

Suomen Kirgisian-suurlähettiläs Mikko Kinnunen kiittelee länsivaltojen ja Venäjän reaktioita Kirgisian kansannousuun. Kazakstanissa asemapaikkaansa pitävä Kinnunen sanoi YLE Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa, että Kirgisian vakauttaminen kansanousun jälkeen voi olla sujua tavallista paremmin, sillä Yhdysvallat ja Venäjä ovat molemmat vaatineet väkivallasta pidättymistä.

Kinnusen mukaan ulkovaltojen asenteet ovatkin olleet yhteneväisempiä kuin usein itäisen suunnan kiistoissa.

- Minusta tässä asiassa on ollut myönteistä ja kiinnostavaa se, että sekä Yhdysvallat että Venäjä ovat olleet lähestymistavoissaan samoilla linjoilla. Entisen Neuvostoliiton alueen konflikteissa on usein ongelmana se, että Yhdysvallat ja muut länsimaat ovat yhtä mieltä ja Venäjä on toista mieltä, Kinnunen huomauttaa.

Hän uskookin, että vakauttamisessa ja jälkihoidossa on mahdollista päästä eteenpäin.

Venäjän pääministeri Vladimir Putin sanoi keskiviikkona, ettei Venäjällä ole mitään osuutta Kirgisian viimeaikaisiin tapahtumiin. Presidentti Dmitri Medvedev korosti niin ikään, että ne ovat Kirgisian sisäinen asia. Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman odotetaan keskustelevan Kirgisiasta Medvedevin kanssa Prahassa torstaina.