Ylioppilaskunnan Laulajien johtoon Pasi Hyökki

Ylioppilaskunnan Laulajat (YL) on valinnut taiteelliseksi johtajaksi Pasi Hyökin. Samalla päättyy professori Matti Hyökin yli 30 vuotta kestänyt kausi YL:n johtajana. Uusi johtaja Pasi Hyökki on Matti Hyökin poika.

kulttuuri
Pasi Hyökki
Pasi HyökkiVeera Aaltonen / YLE

Pasi Hyökki (s.1970). aloittaa tehtävässä ensi syksynä. Hyökki toimii YL:n lisäksi myös Tapiolan kuoron sekä perustamiensa Emo Ensemblen ja Lauluyhtye Tallan taiteellisena johtajana. Hän ei aio luopua uuden työn takia muista johtamistaan kuoroista.

- Tällä hetkellä minulla ei ole mitään sellaista kuoroa, minkä olisin valmis tämän takia siirtämään syrjään. Minulla on neljä iltaa viikossa töitä. Monet ihmiset tekevät jopa viisi päivää viikossa töitä.

Pasi Hyökki valittiin tehtävään kutsumenettelyllä. YL pyysi useita musiikkimaailman kotimaisia ja ulkomaisia asiantuntijoita arvioimaan tämän hetken parhaita kuoronjohtajia. Ylioppilaskunnan laulajien mukaaan Pasi Hyökki nostettiin kaikissa arvioissa selkeäksi ykköseksi. Tarjotun tehtävän vastaanottaminen oli Hyökille itsestäänselvyys.

- Tämä on kuoronjohtajalle ja muusikolle mahdollisuus, jota ei voi jättää käyttämättä, Hyökki sanoo.

EI muutoksia kuoron linjaan

Ylioppilaskunnan Laulajat on konsertoinut aktiivisesti ympäri maailmaa johtavien orkesterien kanssa ja esittänyt omaan a cappella -ohjelmistoaan.

Tänä keväänä YL konsertoi Yhdysvalloissa ja esiintyi arvostetussa Carnegie Hallissa. Muun muassa New York Times ja The New Yorker nostivat YL:n esiintymiset yhdessä Osmo Vänskän ja Minnesota Orchestran kanssa yhdeksi suurimmista konserttielämyksistä vuosikymmeniin.

Kuoron työ jatkuu suurin piirtein samanlaisena kuin tähänkin asti, eikä suuria muutoksia Matti Hyökin linjaan ole tulossa.

- Toukokuun 2011 alkuun on suunnitteilla Kiinan-vierailu. Joka tapauksessa YL tekee säännöllisesti levytyksiä. Haluan pitää huolta siitä, että uusia suomalaisia ja kansainvälisiä teoksia syntyy mieskuorolle, joka kansainvälisesti on instrumenttina aika vähän tunnettu.

Ylioppilaskunnan laulajia on pidetty tasavallan presidentin kuorona, ja sen vuosiohjelmaan kuuluu esimerkiksi vapputervehdys Presidentin linnan edustalla. Edellinen johtaja Matti Hyökki on tuntenut Tarja Halosen jo kouluajoilta asti. Pasi Hyökille Tarja Halonen on myös tullut tutuksi.

- Olen käynyt Tarjalle laulamassa muun muassa hänen syntymäpäiväaamunaan ja olen muutaman kerran tavannut hänet henkilökohtaisesti. Mutta hän ei ole minun koulukaverini. Odotetaan niitä aikoja kun oman ikäluokkani edustaja tulee presidentiksi, Pasi Hyökki hymyilee.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Karhumäki Radion kulttuuriuutiset / Janne Koskinen