Rakkaalla makkaralla on monta nimeä

Makkara on suomalaisten suosikkiruoka, mutta mistä makkarat saavat nimensä? Onko Balkanin makkara tosiaan kotoisin Balkanin niemimaalta? Onko Gouter nimensä mukaan ranskalaisille herkuttelijoille kehitetty makkara?

Kotimaa
Makkaran nimen takana saattaa olla hyvinkin arkipäiväinen tarina.
Muovipakkausten välttely ei ole helppoa ja vaatii viitseliäisyyttä.YLE / Tiina Bragge

Makkaroiden nimet juontavat juurensa yleensä kolmesta lähteestä. Makkaralla on johonkin alueeseen tai alkuperäiseen valmistajaansa liittyvä nimi tai sitten tuotteen nimi kertoo sen käyttötarkoituksesta. Joskus nimi on vain keksitty, koska tuotteen on maistuttava ja kuulostettava hyvältä.

Tapolan tuotantojohtaja Eero Kirveslahti kertoo, että monet nimet ovat vanhoja ja perinteikkäitä.

- Yleensä näissä on takana makkaramestari tai valmistaja, joka on halunnut keksiä tuotteelleen nimen, hän sanoo.

Onko Balkanin makkara tosiaan kotoisin Balkanin niemimaalta?

- Tuskinpa vain, mutta Balkan on hyvä esimerkki makkarasta, josta on muodostunut oma tuotemerkkinsä ja sen resepti on myös aikojen saatossa muokkautunut tietynlaiseksi.

On olemassa myös esimerkiksi koko kansan Suomimakkara, joka tuntuu saaneen halpatuotteen leiman.

- Se on yleismakkara, joka oli todennäköisesti alun perin hyvin tavallinen, hinnaltaan edullinen lenkkimakkara. Sitä kutsuttiin aikoinaan hampparin käyräksi, hampuusin makkaraksi ja halpamakkaraksi. Tämä ei tarkoita, että se olisi tehty huonoista raaka-aineista, vaan ne ovat tulleet ruhon halvemmista osista kuten kyljestä. Niissä voi olla vähän enemmän kalvoa ja jännettä, jotka antavat makkaralle hyvän maun ja ovat ravintoarvoiltaan erinomaisia.

Lauantaita viikonloppupöytään ja Gouteria ranskalaisille herkkusuille

Gouterin nimi viittaa Ranskaan, joten voisi kuvitella sen olevan ranskalaisten herkuttelijoiden oma makkara. Eero Kirveslahti tyrmää mielikuvan.

- Ei, kyllä se taitaa olla ihan kotimaista alkuperää. Gotler ja Gouter liittyvät erääseen suomalaiseen makkaranvalmistajaan, joka aikoinaan kehitti Gotler-makkaran ja todennäköisesti rekisteröi sen nimen. Toiset valmistajat tekivät siitä omat, vähän halvemmat versionsa, joita sitten kutsuttiin Gouteriksi, hän kertoo.

Luulisi sentään, että Lauantaimakkara on saanut nimensä siitä, että kyseessä on hieman tavallista parempi makkara viikonloppupöytään.

- On mahdollista, että se todellakin oli hiukan parempi leikkelemakkara, johon muun muassa lahtelainen Paavo Heinonen kertoi aikoinaan lisänneensä jopa naudan paistia. Nimi saattaa siis tulla siitä, että se on ollut viikonlopun ja pyhän leivänpäällinen.

Perinteinen, mutta muista erottuva

Jos esimerkiksi Tapola nyt kehittäisi uuden makkaran, nimenkeksimisprosessi kulkisi tavanomaisia uomiaan.

- Lähdemme yleensä liikkeelle perinteisistä linjoista eli siitä, onko kyseessä vaikka lenkki tai leikkele ja sitten annetaan mielikuvituksen lentää. Nimellä toki pyritään kertomaan kyseisestä tuotteesta, esimerkiksi sen soveltuvuudesta eri ruokiin tai käyttötarkoituksesta. On tietysti tärkeää keksiä sellainen nimi, jolla erotutaan muista valmistajista, pohtii Kirveslahti.

Monesti makkara saa ristimänimensä aivan arkipäiväisistä asioista, hetken havainnoista ja huomioista. Tästä on Eero Kirveslahdella kelpo esimerkkikin kerrottavanaan.

- Tapolassa mietittiin aikoinaan uudelle juustomakkaralle nimeä. Tuolloin tehtaan omistaja oli Martti Tapola ja hänen vaimonsa nimi oli Elli. Makkarasta tuli luontevasti Martinelli. Se on joskus niin yksinkertaista!

Lähteet: YLE Lahti / Mikko Tuomikoski