Hyppää sisältöön

Hapsalaiset loistavat sirkustähtinä laitosarjen keskellä

Sosiaalinen sirkus tuo iloa Tampereen Hatanpään puistosairaalan potilaiden arkeen. Psykogeriatrisen osaston potilaista ja hoitajista koostettu sirkusryhmä temppuilee kevään ajan ohjaajien avulla. Sirkus Hapsaksi nimetyn ryhmän tavoitteena on tuoda potilaille onnistumisen kokemuksia sekä lisätä potilaiden ja hoitajien vuorovaikutusta.

Kuva: YLE / Petri Aaltonen

Tamperelainen Sinikka Simola odottaa jännityksellä neljättä Sirkus Hapsan harjoituskertaa. Viime kerroilla nainen on nauttinut erityisesti silkkihuivilla temppuilusta.

- Minä olen huivia heiluttanut, sellaista silkkihuivia. Ja otettiin kuviakin minusta. Kyllä alkaa mennä niin hyvin taas, ajattelin, että täytyy lähteä katsomaan taas uudestaan mitä siellä on, Simola iloitsee.

Tapaamiskerroilla leikitään yhdessä, harjoitellaan sirkusvälineiden käyttöä ja haetaan onnistumisen kokemuksia esiintymällä.

Tähtenä laitosarjessa

Tavoitteena on riemuita sirkuksesta yhdessä, tuoda potilaille onnistumisen kokemuksia ja auttaa jokaista loistamaan laitosarjen keskellä tähtenä.

- Hurjan hienoja tähtiä onkin syttynyt. Kyllä me ollaan joka kerta yllätytty enemmän ja enemmän siitä, miten he ovat innokkaita esiintymään ja miten etenkin musiikki ja rytmi ovat käynnistäneet huimia show-esityksiä, Sirkus Hapsan ohjaaja Kaisa Hietaniemi hymyilee.

Riemu kuvastuu niin potilaiden kuin ohjaajienkin kasvoilta, kun musiikin soidessa jokainen pääsee ryhmän eteen näyttämään taitojaan eri sirkusvälineillä.

- Sirkus on värikäs, äänekäs, vauhdikas, hauska ja ihana. Kun sitä tuodaan sellaiseen ympäristöön, johon perinteisesti ei ajatella sellaisten elementtien kuuluvan, niin se antaa luvan ihmisten syttyä ja nauttia yhdessä tekemisestä, tulla nähdyksi ja kuulluksi, kertoo kulttuurikeskus Pii Poon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu.

Taide tuo happea

Pilvi Kuitu muistuttaa, kuina laitosympäristössä eläminen on usein hyvin normitettua. Ruoat rytmittävät monen päivää ja ovat usein päivän suurin sisältö. Kuidun mukaan taiteen avulla ihminen saa kukoistaa siitä huolimatta, että hänellä on sairaus tai haaste oman toiminnan kanssa.

- Taide tuo laitokseen uudenlaista happea ja uudenlaista kohtaamista. Sekä potilas että hoitaja nähdään eri tavalla ihmisenä. Taide tuottaa mahdollisuuden ilmaista itseä, näyttää millainen minä olen. Vaikka täällä on nämä vaatteet, kengät, saunapäivät ja ruoka-ajat, niin täällä rinnassa sykkii edelleen se minäsydän ja minun sieluni on täällä olemassa.

Sirkus Hapsan harjoittelu huipentuu toukokuun lopulla, kun ryhmä esiintyy omaisille ja kutsuvieraille.

Sirkus Hapsa on kulttuurikeskus Pii Poon tuottama ja se on osa kaupungin Kulltturikaari-hanketta, jonka tavoitteena on elävöittää ikäihmisten arkea hoitolaitoksissa taide- ja liikuntakokemuksilla. Seuraavaksi sosiaalista sirkusta viedään ilostuttamaan Koukkuniemen asukkaiden arkea.