1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

STT:n doping-juttu syyteharkintaan

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi ns. STT:n doping-jutun lisätutkinnan. Päätös syytteiden nostamisesta tai syyttämättä jättämisestä syntynee alkusyksystä.

Kotimaan uutiset
Kari-Pekka Kyrö vuonna 2001.
Poliisi aloitti STT:n doping-jutun lisätutkinnan, kun hiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö väitti, että doping oli aikoinaan Suomenkin huippuhiihdossa järjestelmällistä. Kyrö toimi Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajana vuosina 1998-2001.YLE

Esitutkinta liittyy STT:n julkaisemaan doping-uutiseen Naganon olympiakisojen alla vuonna 1998.

Doping-uutisointia seuranneessa oikeudenkäynnissä STT:n toimittaja ja päätoimittaja tuomittiin sakkorangaistuksiin kunnianloukkausrikoksesta. Lisäksi osa Hiihtoliiton johtajista sai korvauksia.

Tammikuussa valmistuneessa esitutkinnassa ja sitä nyt täydentäneessä lisätutkinnassa poliisi on selvittänyt, perustuivatko tuomiot ja korvaukset valheellisiin lausuntoihin.

Epäiltynä ovat entiset hiihtäjät Marjo Matikainen-Kallström ja Jari Räsänen, Hiihtoliiton entinen lajipäällikkö Pekka Vähäsöyrinki, entinen päävalmentaja Antti Leppävuori sekä Hiihtoliiton entiset toimitusjohtajat Esa Klinga ja Jari Piirainen. Rikosnimikkeinä poliisitutkinnassa ovat olleet väärä ilmianto ja törkeä petos.

Poliisi aloitti esitutkinnan, kun hiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö tuli julkisuuteen ja väitti, että doping oli aikoinaan Suomenkin huippuhiihdossa järjestelmällistä.

Juttu siirtyy nyt syyteharkintaan. Kihlakunnansyyttäjä Mikko Jaatinen Keski-Suomen syyttäjänvirastosta arvioi YLE Uutisille, että aineiston punninta vie häneltä väkisinkin puolisen vuotta.

- Aineisto on varsin laaja, ja itse tulin mukaan juttuun vasta matkan varrella.

- Toisaalta kohta kolkuttavat ovella jo mahdollisten rikosten vanhentumisajatkin, joten asiaan on tartuttava heti. Uskon, että saan syyteharkinnan valmiiksi lomien jälkeen alkusyksystä.

Lähteet: YLE Uutiset/ Ari Mölsä

Lue seuraavaksi