Lapin ylioppilasteatteri porautuu perimmäisiin kysymyksiin

August Strindbergin klassikko "Kuolemantanssi" ei ole helppo näytelmä. Sen Janne Rosenvall kuitenkin valitsi esikoisohjauksekseen Lapin ylioppilasteatterissa.

Janne Rosenvall. Kuva: YLE / Hillevi Antikainen

Vanheneva aviopari linnakesaarella eristyksissä muusta maailmasta elää eristyksissä myös toisistaan. Vaimon kylään saapuva serkku herättää tunteet eloon. Kolmen henkilön kautta kulkeva tarina on kuvaus rakkaudesta ja sen puutteesta, uhrautumisesta ja kuolemasta. Nuoret näyttelijät eivät ohjaajan mukaan ole este kertoa ikäihmisten tunnekriiseistä, sillä samoja tunteita käy läpi myös kolmekymppinen.

Janne Rosenvall luki Kuolemantanssin kymmenkunta vuotta sitten ja siitä saakka sen sisältö on pyörinyt ilmaisutaiteen moniottelijan mielessä.

- Traagisen ja koomisen käsikkäin kulkeminen, unelmien ja pelkojen ristiriita sekä realiteettien hyväksyminen ovat elämän suuria kysymyksiä, jotka jokainen joutuu kohtaamaan, Janne Rosenvall sanoo.

Monen ammatin mies

Janne Rosenvall itse pitää Kuolemantanssia ensimmäisenä varsinaisena teatteriohjauksenaan. Kiinteä työpaikka hänellä on Rovaniemen teatterin järjestäjänä, josta työstä hän kuitenkin on nyt palkattomalla vapaalla ehtiäkseen ja voidakseen tehdä muuta. Ja sitä muuta on paljon.

Janne Rosenvall on kokenut teatterin maailmaa niin dramaturgina kuin pienimuotoisempien produktioiden ohjaajana, onpa hän kirjoittanut yhdessä Are Nikkisen ja Anders Vacklinin kanssa "Elokuvan runousoppia". Ennen kaikkea hän tuntee kuitenkin olevansa käsikirjoittaja, jonka kynänjäljestä tunnetuimmasta päästä on Nelosen tv-sarja "Pelkkää lihaa".

- Monenlaisten teatteritöiden tekemisellä paremminkin kokoan kuin hajotan itseäni. Jokaisesta lähestymiskulmasta oppii jotain uutta ja niin kulunut ilmaus kuin onkin, se kaikki on sitä elämän kestävää oppimista. Erilaiset työt alalla auttavat löytämään sen oman tavan olla tässä maailmassa, Janne Rosenvall uskoo.

Rovaniemi vieläkin rohkeammaksi

Lohjalla kasvanut Janne Rosenvall on asunut kuusi vuotta Rovaniemellä ja viihtyy hyvin. Hänen mielestään Rovaniemi on kokoonsa nähden vilkas kaupunki, jossa on kulttuurimyönteinen ilmapiiri ja vuorovaikutus yleisön kanssa on hyvä. Ihmiset tykkäävät tulla katsomaan monenlaisia juttuja, mutta tarjonta voisi olla vieläkin rohkeampaa.

- Rovaniemi on kuitenkin keskuspaikka täällä pohjoisessa ja se tuo kaupunkiin pirteyttä. Siitä on vain pidettävä kiinni, että pidetään tämä kaupunki elossa, ilmaisutaiteen monitoimimies Janne Rosenvall sanoo.