1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kerjääminen

Kevät toi kulkukauppiaat ja kerjäläiset

Kevään myötä Etelä-Karjalaan on rantautunut jälleen ulkomaalaisia kulkukauppiaita ja kerjäläisiä. Kauppiaat yrittävät myydä käytettyjä kiikareita, sormuksia ja ruusuja.

Kuva: YLE Uusimaa

Katukaupittelu ja kerjääminen eivät ole laitonta, mutta jos niihin liittyy häiritsevää käytöstä, kannattaa asiasta ilmoittaa poliisille. Joissakin tapauksissa kaupittelijat ovat esimerkiksi varastaneet ostajan omaisuutta.

Missään tapauksessa ei pidä lähteä katukauppiaan kanssa esimerkiksi pankkiautomaatille, jossa kortin tunnusluku saattaa päätyä ulkopuolisen tietoon, poliisi muistuttaa.

Kerjääjä voi olla alistettu rikoksen uhri

Kerjääminen ei ole lain mukaan kiellettyä, mutta kerjäämiseen voi liittyä rikos tai rikoksia. Toiminta voi olla organisoitua ja sen taustalla saattaa olla "rahastaja", Etelä-Karjalan poliisista kerrotaan.

Kerjäämiseen voi liittyä myös vastenmielisiä piirteitä, kuten lapsen käyttäminen kerjäämisen apuvälineenä. Silloinkaan itse kerjääminen ei ole rikos vaan lapsen hyväksikäyttö.

Etelä-Karjalan poliisi ei suosittele rahan antamista kerjäläisille, eikä tavaran ostamista kierteleviltä kulkukauppiailta.