Kirgisiassa surupäivä

Kirigisian väliaikaishallitus on julistanut perjantain ja lauantain surupäiviksi kansannousussa kuolleiden kymmenien ihmisten muistoksi. Terveysministeriön mukaan väkivaltaisuuksissa on kuollut 75 ihmistä. Väliaikaishallitus yrittää nyt saada kuriin pääkaupungissa Bishkekissä ryöpsähtäneen ryöstelyn.

Ulkomaat

Liput ovat puolitangossa ja perjantaina järjestetään ensimmäiset kansannousussa kuolleiden hautajaiset.

Muistotilaisuuksia järjestetään eri puolilla maata. Bishkekissä tuhannet ihmiset kokoontuivat perjantaina hallitusrakennuksen edustalla sijaitsevalle aukiolle rukoilemaan ja laskemaan kukkia paikalle, jossa on luettelo surmattujen nimistä.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan väliaikaishallitus on päättänyt perustaa komission, joka käsittelee uhrien perheiden avustamista. Apua on luvassa sekä valtiovarainministeriöltä että yrityksiltä.

Väliaikaishallituksen johtajaksi nimitetty Roza Otunbajeva aikoo terveysministeriön mukaan vierailla perjantaina Bishkekin sairaaloissa tapaamassa loukkaantuneita.

Väkivaltaisuuksissa on terveysministeriön mukaan loukkaantunut yli 1 500 ihmistä.

Väliaikaishallitus kitkee ryöstelyä

Yön aikana poliisit, sotilaat ja väliaikaishallitusta tukevat vapaaehtoiset kitkivät ryöstelyä Bishkekissä. Sisäministeriön mukaan useita ihmisiä on pidätetty, pääosin nuoria.

Väliaikaishallinnon edustajien mukaan tilanne on nyt saatu hallintaan. Poliisi ja sotilaat vartioivat kaikkia strategisesti tärkeitä rakennuksia Kirgisiassa, sisäministeriö sanoo.

Sisäministeriön edustajan Abdykalyk Ismailovin mukaan yön levottomuudet eivät vaatineet kuolonuhreja. Vuorokauden sisällä hoitoon on hakeutunut ministeriön mukaan 67 ihmistä, joista kuusi haavoittui yön aikana.

Väliaikaishallitus syyttää Kirgisian syrjäytettyä johtoa yllyttämisestä mellakointiin ja ryöstelyyn.

Uutistoimisto Itar-Tass kertoi aamulla, että Bishkekin pormestarinviraston lähistöltä löytyi aamulla kaksi pommia. Poliisi ja pelastustyöntekijät ovat eristäneet alueen ja pommit pyritään nyt purkamaan.

Bishkekissä on alettu myös siivota kansannousun ja sen jälkeisen sekasorron jälkiä, kuten palaneita autoja. Vahinkojen suuruudesta ei ole vielä tehty arviota.

Yhdysvaltain lähetystö sulki perjantaina ovensa yleisöltä. Osa henkilökunnasta on siirretty toistaiseksi Yhdysvaltain Kirgisiassa sijaitsevaan tukikohtaan, mutta edustuston mukaan heitä ei aiota siirtää pois maasta.

Lähteet: AFP, Itar-Tass, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus