1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomentajien Agricola ja J. A. Hollo -palkinnot on jaettu

Mikael Agricola -palkinto on myönnetty Ville Keynäkselle François Rabelaisin teoksen Pantagruelin kolmas kirja suomennoksesta. J. A. Hollo -palkinto annettiin puolestaan Natasha Vilokkiselle. Hän suomensi Karl Polanyin teoksen Suuri murros: aikakautemme poliittiset ja taloudelliset juuret.

Ville Keynäsiä kiitetään siitä, että suomentaessaan François Rabelaisin teoksen Pantagruelin kolmas kirja, hän on osannut herättää henkiin nykysuomeksi tämän ranskalaisen kirjallisuuden mestariteoksen ja eurooppalaisen renessanssikirjallisuuden aarteen.

Keynäs tavoittaa suomennoksessaan ilmiömäisesti koko keskiajan saarna- ja markkinapuheesta peräisin olevan groteskin repertuaarin. Suomennoksessa voi suorastaan kuulla myöhäiskeskiaikaisen markkinatorin kovaäänisen, räävittömän puheen: irvailun, naurun, hulluttelun, asioiden loputtoman saivartelun ja vääntelyn. Tämän lisäksi Ville Keynäs on jatkanut ranskalaisen nykykirjallisuuden suomennosten parissa.

Palkintolautakuntaan kuuluivat kirjallisuuskriitikot Päivi Kosonen ja Risto Niemi-Pynttäri sekä suomentaja Anna-Maija Viitanen. Agricola-palkinto myönnetään edellisen vuoden merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta. Palkinnon myöntää Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry. Palkinnon arvo on 5050 euroa.

J. A. Hollo -palkinto Natasha Vilokkiselle

J. A. Hollo -palkinnon sai tänä vuonna Natasha Vilokkinen, joka on suomentanut Karl Polanyin teoksen " Suuri murros: aikakautemme poliittiset ja taloudelliset juuret. Kyseessä on yhteiskuntatieteen klassikko, joka julkaistiin vuonna 1944. Teos liikkuu historian, sosiologian ja taloustieteen alueilla.

Natasha Vilokkista kiitetään siitä, että hänen käännöksensä tuo arvokkaan lisän suomenkieliseen talouden rakenteita pohtivaan kirjallisuuteen.

Natasha Vilokkinen kuuluu suomentajakuntamme nuorempaan keskipolveen ja kääntää sekä tieto- että kaunokirjallisuutta. Hänen tietokirjasuomennoksinaan ovat aiemmin ilmestyneet muun muassa Barbara Ehrenreichin "Petetty keskiluokka" ja J. R. McNeillin "Verkottunut ihmiskunta".