Rauhoittuneessa Kirgisiassa haudattiin kansannousussa kuolleita

Kirgisian kansannousun nostattamat väkivaltaisuudet näyttävät ainakin toistaiseksi laantuneen. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin mukaan vallan kaapanneen opposition ja syrjäytetyn presidentin välillä on käyty neuvotteluita kriisin ratkaisemiseksi.

Ulkomaat
Sukulaiset ja ystävät osallistuvat levottomuuksissa kuolleiden hautajaisiin Bishekissä, Kirgisiassa 10.4.2010.
Sukulaiset ja ystävät osallistuvat levottomuuksissa kuolleiden hautajaisiin Bishekissä, Kirgisiassa 10.4.2010.Yuri Kochetkov / EPA

Keskustelujen tuloksesta ei ole toistaiseksi tietoa. Sitäkään ei tiedetä, neuvoteltiinko muusta kuin syrjäytetyn presidentti Kurmanbek Bakijevin poistumisesta maasta. Etyjin edustaja Zhanybek Karibzhanov pitää kuitenkin tärkeimpänä sitä, että neuvottelukosketus on ylipäänsä saatu aikaan.

Bakijev on kertonut Venäjän Newsweek-lehdelle olevansa valmis eroamaan, jos uudet vallanpitäjät niin haluavat. Lehden etukäteen julkaisemissa otteissa haastattelusta Bakijev toteaa, ettei kuitenkaan tiedä, mitä saisi vastineeksi ja sanoo siksi haluavansa neuvotteluita.

Opposition muodostama väliaikainen hallitus on esittänyt Bakijeville, että tämä voisi vapaasti poistua maasta. Bakijev oleskelee tukialueellaan Ferganan laaksossa maan eteläosassa.

Newsweek-lehdelle Bakijev sanoo tahtovansa pitää ainakin Etelä-Kirgisian vakaana ja tekevänsä kaikkensa välttääkseen sisällissodan. Hän syyttää johtopaikoille nimitettyjen uusien henkilöiden herättävän tyytymättömyyttä.

Kansannousussa kuolleita haudattiin Bishkekissä

Kirgisiasta ei ole lauantaina tullut tietoon uusia levottomuuksia.

Maan pääkaupungissa Bishkekissä haudattiin lauantaina parisenkymmentä kansannousussa kuollutta. Tuhansia ihmisiä keränneessä hautajaistilaisuudessa puhunut valtaan nousseen opposition johtaja Roza Otunbajeva ylisti henkensä menettäneitä kansallissankareiksi.

Kansannousun väkivaltaisuuksissa kuoli ainakin 78 ihmistä, kun hallituksen joukot avasivat tulen mellakoitsijoita kohti.

Yhdysvaltain armeija on turvallisuussyistä keskeyttänyt sotilaiden lennättämisen Afganistanin sota-alueelle Kirgisiassa sijaitsevasta Manasin tukikohdasta. Muiden lentojen jatkumisesta päätetään tapauskohtaisesti.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset