Vanha Damaskos tasapainoilee muutospaineiden edessä

Syyrian pääkaupunki Damaskos on historiasta ja Lähi-idän kulttuureista kiinnostuneille turisteille tuttu kohde. Osmaaniajan taloja restauroidaan nyt vauhdilla design-hotelleiksi. Turistien kasvava virta ei kuitenkaan miellytä kaikkia.

Kuva: Youssaf Badawi / EPA

Viime vuosien aikana yli 200 pikkuhotellia on avannut ovensa vanhan kaupungin alueella. Uusia kahviloita ja baareja on avattu moniin satoja vuosia vanhoihin rakennuksiin. Vanhan kaupungin asukkaat ovat pääasiassa kristittyjä, mutta nykyään alueella asuu paljon ulkomaalaisia opiskelijoita, jotka ovat tulleet kaupunkiin arabian kieliopintojen perässä.

Pittoreskia Shahbandar Palace -hotellia pyörittävä Lina Al-Jassini arvioi, että kilpailu on koventunut kysynnän kasvaessa:

- Käytimme hotellin remontointiin miljoonia, sillä restauroimme pikkupalatsin alkuperäiset mosaiikkikoristeet, Al-Jassini kertoo.

Asuntojen hinnat ovat nousseet reilusti ja monella paikallisella ei ole enää varaa asua vanhassa kaupungissa. Paikallisen Damaskoksen sydän -asukasliikkeen aktiivi Waad Muhanna on huolissaan hallitsemattomasta uudistusvimmasta.

- Uudistukset ovat nostaneet kiinteistöhinnat pilviin. Monien kanta-asukkaiden on täytynyt etsiä halvempia asuntoja, koska heillä ei ole varaa kunnostaa vanhoja asuntoja, Muhanna toteaa.

Vanhan kaupungin alue on Unescon listaama maailmanperintökohde. Kaupunki on ollut yhtäjaksoisesti asuttu ainakin 5000 vuotta. Damaskoksen vanhassa kaupungissa sijaitsee myös Suomen Lähi-idän instituutti myöhäisen osmaaniajan talossa, joka on restauroitu suomalaisin ja paikallisin voimin muutama vuosi sitten.