Irakissa uusia syytöksiä vaalivilpistä

Irakin parlamenttivaaleissa toiseksi jäänyt pääministeri Nuri al-Malikin liittouma epäilee satojentuhansien äänten peukalointia vaaleissa. Liittouma sanoo selvitystensä osoittavan, että kyseenalaisia ääniä on jopa 750 000. Määrä on niin suuri, että se voisi muuttaa vaalin tulosta.

Ulkomaat

Maaliskuun alun parlamenttivaaleissa ei ollut yhtä selkeää voittajaa. Pääministeri al-Malikin Oikeusvaltio-niminen liittouma jäi kahden paikan päähän entisen pääministerin Iyad Allawin Iraqiya-vaaliliitosta, joka sai suurimman äänisaaliin.

Kumpikaan liittouma ei saanut riittävästi paikkoja voidakseen hallita yksinään, joten molemmat ovat käyneet pienempien puolueiden kanssa neuvotteluita hallituskoalition muodostamisesta.

Al-Malikin liittouman edustaja Hajim al-Hasan sanoi sunnuntaina, että liittouma on käynyt läpi äänestyslippuja viidestä Irakin 18 maakunnasta. Al-Hasanin mukaan liittouma on voinut menettää jopa 15 paikkaa havaittujen väärinkäytösten takia.

Liittouma vaatii nyt uutta ääntenlaskentaa viidessä maakunnassa. Pääministeri on vaatinut samaa jo aiemmin, mutta sunnuntain ilmoitus voi mutkistaa vielä entisestään poliittista tilannetta.

Kaikkiaan Irakin parlamenttivaaleissa annettiin runsaat 11,5 miljoonaa ääntä. Kansainväliset tarkkailijat pitivät vaaleja uskottavina.

Vaaleista tehdyt valitukset ovat parhaillaan erillisen lautakunnan käsiteltävinä.

Lähteet: AP, Reuters