1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hitas-asunnot menivät hetkessä

Helsingin Hermanniin rakennettaviin uusiin hitas-asuntoihin alettiin ottaa varauksia maanantaiaamuna yhdeksältä. Asuntotuotantotoimiston oven takana jonotti yli sata ihmistä, joista osa oli varannut paikkaa koko viikonlopun.

Huhtikuussa hitas-asuntoja jonotettiin, tällä kertaa kaupunki antaa arpoo onnekkaat asunnon saajat. Kuva: YLE

Ensimmäiset omasta hitas-kodista haaveilevat leiriytyivät Itä-Pasilan Asuntotuotantotoimiston eteen jo perjantaiaamuna. Silloin paikalle pystytti telttansa myös kontulalainen Katja Sorvali. Hän oli varustautunut odotukseen ilmapatjalla, talvihaalereilla, eväillä ja teltalla. Varusteisiin panostaminen kannatti.

– Varsinaisesti ei vilu päässyt yllättämään, pikkuisen naama on ahavoitunut ja ääni madaltunut. Lämminjuomahuolto on pelannut hyvin kuitenkin.

Sorvali pääsikin perheineen kiinni unelmiensa kotiin, sataan neliöön neljännessä kerroksessa. Hän uskoi jo etukäteen, että onni potkaisee.

– Mä olin aika toiveikas, mulla oli numero 25. Otin sillain varman päälle; aattelin ensin riittäiskö se, että tulee lauantaina, mutta en malttanut olla kotona.

Liki sata asuntoa puolessa tunnissa kuumille kiville

Asuntotuotantotoimiston toimitusjohtaja Sisko Marjamaa kertoo, että asunnot varattiin puolessa tunnissa.

– Osa jono hännänpäässä olleista jäi ilman varausta. Tällä kertaa oli poikkeuksellista se, että jonottajat tulivat näin aikaisin jo oven taakse, Marjamaa ihmettelee.

Marjamaan mielestä sitkeä jonotus on merkki edelleen vallalla olevasta kysynnän ja tarjonnan epäsuhdasta.

Kovaa hintaa pidetään järkevänä

Hermanniin valmistuu 98 uutta hitasasuntoa ensi vuoden syksyllä. Näissä hitastaloissa esimerkiksi 68 neliön kaksio maksaa 178 900 euroa ja 81,5 neliön kolmio 220 600 euroa. Hinta on kova, mutta merkittävästi edullisempi kuin vapailla markkinoilla, laskee Sorvali.

– Alueet tietenkin ovat eri lailla arvottuneita, mutta kyllä varmaan 50 000 -100 000 halvemmaksi tulee asunnon koosta riippuen. Yksiön jonottaja laski tienaavansa tonnin tunnissa kahdessa vuorokaudessa. Kyllä hitaksen kautta pääsee järkevään alueeseen kiinni järkevällä hinnalla.

Seuraavan kerran hitas-kotia pääsee jonottamaan ensi syksynä. Tuolloin varattaviksi tulevat sekä Hermanniin että Arabianrantaan rakennettavat uudet hitas-yhtiöt, kertoo Sisko Marjamaa.