1. yle.fi
  2. Uutiset

Siedätyshoito helpottaa allergikkoja

Siitepölyallergisille siedätyshoitoa voidaan antaa pistoksin ja tableteilla. Siedätyshoidon ongelma on sen kalleus. Siitepölykausi on alkanut Etelä-Karjalassa lepän kaukokulkeumien myötä.

allergia
Lepän norkoja.
Yle

Yhä useamman siitepölyallergikon elämää helpottaa siedätyshoito. Pistoksilla annettavan hoidon rinnalle on nousemassa suun kautta annettava tablettisiedätys.

Heinän siitepölyä vastaan voidaan jo siedättää tabletein, ja koivuallergiaa siedättävät tabletit ovat kehitteillä. Niiden uskotaan tulevan markkinoille viiden vuoden kuluessa. Tablettisiedätyshoitoa voidaan antaa yli viisivuotiaille lapsille.

Siedätyshoito vielä kallista

Jopa 75 prosenttia allergisista saa siedätyshoidosta hyvän avun. Siedätyshoito on kuitenkin verrattain kallista.

- Siinä pitää tietenkin punnaita aina sitä, että turvautuuko tavanomaisiin allergialääkkeisiin. Ne ovat kyllä tehokkaita ja hyviä, sanoo Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen.

- Sitten, jos esimerkiksi työnsä puolesta joutuu jatkuvasti sellaisiin paikkoihin, että siitepölyallergia haittaa elämistä, työntekemistä, toimimista voimakkaasti, niin siedätyshoito on kyllä erinomaisen varteenotettava hoitovaihtoehto.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutissa on tutkittu ja kokeiltu koivuallergikkojen hunajasiedätyshoitoja hyvällä menestyksellä.

Allergiaviikko keskittyy siedättämiseen

Noin 20 prosenttia suomalaisista kärsii siitepölyallergioista.

Tällä viikolla vietetään Allergia- ja Astmaliiton perinteistä Allergiaviikkoa. Teemana olevasta siedätyksestä järjestetään tietoiskuja myös Etelä-Karjalassa.

Dosentti Kimmo Saarinen esitelmöi maanantaina Imatran apteekeissa ja torstaina yleisöluennolla Lappeenrannassa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi