Kirkkotaide tuo taas yleisöryntäyksen Sastamalaan

Sastamalan Tyrvään Pyhän Olavin kirkko avataan kesäkaudeksi 2. toukokuuta. Kirkkoon odotetaan yleisöryntäystä. Esimerkiksi ryhmävarauksia on tehty kesäkaudeksi jo 450.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Erityisesti Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan maalaukset kiinnostavat kävijöitä. Lavonen ja Rauhala maalasivat vuosina 2005–2009 Tyrvään Pyhän Olavin lehtereille, alttarialueelle ja saarnatuoliin yhteensä 101 kuvaa.

Työt paljastettiin 15.8.2009. Puolessatoista kuukaudessa kirkkoon tutustui yli 40 000 vierasta.

Maalaustaiteen lisäksi kirkko on tullut tunnetuksi myös Klaus Härön elokuvasta Postia pappi Jaakobille. Kirkko esiintyy elokuvan ulkokuvauksissa.

Suosittu myös vihki- ja kastepaikkana

Kesäkaudella Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa on iltahartaus sunnuntaisin klo 18. Messua vietetään joka kuukauden viimeisenä sunnuntaina.

Lauantaisin kirkko on yleisöltä suljettu, koska tila halutaan rauhoittaa kirkollisille toimituksille. Vihkimisten lisäksi kirkossa pidetään paljon kastetilaisuuksia.

Tuhkasta nousu myös näyttelyn aiheena

Kirkon jälleenrakennuksen vaiheisiin sekä Lavosen ja Rauhalan teosten luonnoksiin voi tutustua Helsingissä Suomen kansallismuseossa syyskuuhun saakka.

Näyttelyn toinen osa ”Tyrvään Pyhän Olavin kirkko – Kansallisaarre palaa” avataan 7. toukokuuta. Se kertoo tulipalon tuhoaman kirkon restauroimisesta ja jälleenrakentamisesta.

Kirkko vaurioitui pahoin tuhopoltossa vuonna 1997 ja se rakennettiin uudelleen talkoilla vuosina 1997–2003. Kirkko vihittiin käyttöön 3.8.2003.