Siitepölykausi on alkanut

Tällä hetkellä lepän siitepölyä esiintyy Kaakkois-Suomessa runsaasti. Lepän ja pähkinäpensaan paikallinen kukinta on alkanut, mutta suurin osa siitepölystä tulee vielä kaukokulkeutumana.

Kausiluonteiset allergiat
Lepän kukinta on alkanut Kotkan Sapokassa.
Yle Kymenlaakso

Turun yliopiston aerobiologian laitoksella odotetaan, että tulevana kesänä ainakin koivun siitepölymäärät tulevat olemaan keskimääräistä suurempia. Koivun kukinta alkaa toukokuun tienoilla. Siitepölymääriin vaikuttavat kuitenkin tulevat kelit. Siitepölyä on eniten kuivalla ja lämpimällä kelillä.

Allergikot ovat osanneet varautua siitepölykauteen hyvin ja se on jo näkynyt myynneissä, kerrotaan Kotkan ja Kouvolan apteekeista. Osa on aloittanut lääkkeiden syömisen jo hyvissä ajoin.

- Allergialääkkeiden syöminen on suositeltavaa aloittaa muutama viikko ennen siitepölykauden alkua, kertoo proviisori Mia Koskela Kouvolan Hansa-apteekista.

Allergialääkkeitä hankitaan oireiden perusteella, osa on hankkinut lääkärin diagnoosin tai käynyt allergiatesteissä. Monet ostavat allergialääkkeitä myös varmuuden vuoksi.

Allergialääkkeiden valikoima on kasvanut apteekeissa, kun viime kesänä vapautui uusia lääkkeitä reseptivapaiksi. Suosituimmat antihistamiinit ovat alkuperäisen setiritsiiniä sisältävän lääkkeen, Zyrtecin halvemmat kopiot.

Lähteet: YLE Kymenlaakso