1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oopperat

Mykkäelokuva raamittaa Carmenin koskettavan tarinan

Kokkolan oopperayhdistys tuo ensi kesänä Snellman-salin lavalle Georges Bizetin klassikon, Carmenin. Oopperan tarina etenee musiikin ehdoilla, mutta mykkäfilmin keinoin. Kokkolan Oopperakesässä Carmen nähdään heinäkuun ensimmäisellä viikolla.

Anu Komsi ja Jukka-Pekka Valkeapää etsivät maanantaina Kokkolassa kuvauspaikkoja Carmen-oopperan mykkäelokuvaa varten. Kuva: YLE / Kalle Niskala

Kokkola ooppera keskittyi kaudella 2009 modernin 1900-luvun musiikin esittämiseen. Luovaa riskinottoa ilmensivät muun muassa harvoin Suomessa nähty Alban Bergin Lulu, Kokkolan Oopperakesän tilausteos, Sebastian Fagerholmin Döbeln 1809 sekä Cary John Franklinin lastenooppera Hästarna Kommer.

Ensi kesänä Kokkola Opera palaa perinteisen oopperan pariin, kertoo oopperayhdistyksen taiteellinen johtaja Anu Komsi.

- Tässä yhteydessä ikivihreä on aika hyvä sana. Carmenhan koostuu hiteistä, se on hittiooppera. Eli ensi kesän ooppera on Georges Bizetin Carmen, mutta aiomme tuoda sen lavalle ihan uudella konseptilla. Tarina kerrotaan mykkäelokuvan keinoin.

Elokuvaohjaaja Jukka-Pekka Valkeapää käsikirjoittaa ja ohjaa mykkäelokuvan, ja Santtu Rouvalin kokoamaa orkesteria ja solisteja johtaa Sakari Oramo. Tällä hetkellä JP Valkeapää etsii mahdollisia kuvauspaikkoja Kokkolan ja Pietarsaaren seuduilta.

- Tarinan ohjenuorana on tietenkin oopperan libretto. Se on synkkä tarina, mutta samalla myös hauska ja koskettava. Me lähdemme nyt viemään tuota tarinaa aika lailla uusiin maailmoihin.

Mykkäelokuva vie Carmenin tarinaa eteenpäin, mutta toimii samalla oopperan lavasteena. Tekijöidensä mukaan viiden esityksen projekti on ainutkertainen maailmassa - mykkäelokuvaa ja oopperaa ei ole aiemmin tässä mittakaavassa yhdistetty.

Carmenin osan laulaa ja näyttelee Hilary Summers, ja Kokkola oopperayhdistyksen taiteellinen johtaja Anu Komsi nähdään talonpoikaistyttö Micaelan roolissa.