Hyppää sisältöön

Latvian poliisit eivät osaa latviaa

Poliisimiehillä Latvian pääkaupungissa Riiassa on ongelmia latvian kielen kanssa. Kielitestissä on selvinnyt, että yli kahdellasadalla rivipoliisilla on puutteellinen kielitaito.

Latvialainen päivälehti Diena kertoo, että C1-tasoa edellyttävissä tehtävissä olevista poliisimiehistä 219 ei läpäissyt kielikoetta. Korkea-arvoisilta poliiseilta, joiden tehtävään vaaditaan C2-tasoa, 15:llä oli huono kielitaito. Huonosti kielikokeessa menestyneiden äidinkieli on venäjä.

Viranomaiset sanoivat kuitenkin, että epäonnistuminen kielikokeessa ei välttämättä merkitse, ettei kyseinen henkilö pystyisi kommunikoimaan yleisön kanssa latviaksi.

Kielitarkastajat yllättyivät saman kielikokeen tuloksesta Latvian itäisellä Latgaten alueella. He olivat odottaneet Riikaa enemmän ongelmia maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Daugavpilsissä, jossa venäjänkieliset ovat selvässä enemmistössä, mutta siellä kokeessa reputtaneita olikin vähän.

Latgatessa venäjänkieliset ovat asuneet sukupolvien ajan eikä heillä ole aggressiivista venäläisnationalistista asennetta, sanoi Latvian valtion kielikeskuksen kielitutkinto-osaston päällikkö Antons Kursitis.

Puutteellisen kielitaidon omaaville poliiseille on annettu aikaa lokakuun alkuun asti kohentaa kielitaitoaan vaadittavalle tasolle.