Haittaohjelma pelottelee maksamaan hyvitysmaksuja laittomista latauksista

Tietoturvayritys F-Secure varoittaa netinkäyttäjiä tietokoneen haittaohjelmasta eli troijalaisesta, joka yrittää huijata uhria maksamaan korvausta laittomasta materiaalista käyttäjän omalla koneella. Ilmoituksessa vaaditavaa hyvitysmaksua ei kuitenkaan tule maksaa muistuttaa tietoturvayrityksen tutkimusjohtaja.

Kotimaa

Koneelle ilmestyvä tekijänoikeuksia valvova skanneri väittää löytäneensä koneelta tekijänoikeuksia rikkovaa materiaalia ja pyytää maksamaan järjestölle 400 dollaria sakkojen ja vankeustuomion välttämiseksi.

Haittaohjelma heittää koneelle ilmoituksen, jossa väitetään, että ohjelma on löytänyt koneelta laittomia Torrent-tiedostoja.

F-Securen tutkimusjohtaja neuvoo netinkäyttäjiä olemaan maksamatta, sillä haittaohjelman takana on keksitty järjestö.

- Kyseessä on petosyritys, ja jos se tuottaa rikolliselle rahaa, tulemme näkemään näitä paljon lisää, sanoo Hyyppönen.

Haittaohjelmasta on tullut yrityksen mukaan useita raportteja Suomesta maanantain aikana. Haittaohjelmia tulee koneisiin joka päivä useita tuhansia ympäri maailmaa, mutta kyseinen troijalainen on poikkeuksellinen aiheensa puolesta, kertoo Hyyppönen.

- Siinä kolkutellaan ihmisen huonoa omaatuntoa, sillä monet ovat tulleet ladanneksi netistä ohjelmia koneelleen.

Jos haittaohjelma on päässyt koneelle, netistä voi ladata ilmaisen skannausohjelman, joka auttaa troijalaisen tunnistamisessa ja sen poistamisessa, kerrotaan F-Securesta.

Lähteet: YLE Uutiset